9 manieren om je kind te helpen bij het uiten van emoties

emoties

Zo voorkom je woedeaanvallen en huilbuien

Bijna elke ouder herkent het wel. Het ene moment zijn je kinderen rustig, het andere moment breekt er een enorme huilbui uit die niet te stoppen is. Bijvoorbeeld wanneer je zoon of dochter niet dat ene pak koekjes of dat speelgoed mee mag uit de winkel. In veel gevallen is deze woedeaanval te verklaren doordat je kind zijn of haar emoties niet goed kan uiten. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je kind daarbij te helpen. 

Onderliggend probleem

Wanneer je kind uit het niets begint te huilen en te schreeuwen, is het makkelijk om daarin meegesleept te worden. Toch is het volgens experts belangrijk om rustig te blijven en na te gaan waar je kind op dat moment behoefte aan heeft. “Veel ouders kunnen het gedrag van een woedeaanval of een huilbui wel herkennen. Maar vaak zit het probleem dieper dan dat en heeft het kind bepaalde behoeften waar niet aan wordt voldaan”, vertelt social worker Brandy Wells aan Motherly. In een poging om je kind te kalmeren, richt je je al snel op het gedrag en niet op waar dat gedrag vandaan komt.

Emoties uiten

“Ouders vragen hun kinderen: ‘Wat is er aan de hand?'”, merkt familietherapeut Jacob Kountz op. “Een betere vraag zou zijn: ‘Help me begrijpen wat er is gebeurd.'” Op deze manier hebben kinderen niet het idee dat ze iets verkeerds hebben gedaan of ergens van worden beschuldigd, maar worden ze uitgenodigd om hun gedachten en emoties te delen.

Wil je je kinderen helpen om hun emoties beter te uiten? De volgende negen zinnen kunnen daarbij helpen.

1. “Ik kan zien dat je van streek bent. Je mag je zo voelen. Ik ben hier als je klaar bent om te praten.”

Hiermee laat je je kind weten dat je hem of haar ziet en dat het oké is om gevoelens te hebben. Daarnaast geef je aan dat je er voor hem of haar bent, wanneer daar behoefte aan is. Zo geef je je kind niet het gevoel dat hij zich moet haasten. Hierdoor krijgt je kind een veilig gevoel en zal hij of zij zich comfortabeler voelen bij het uiten van emoties en gedachten.

2. “Ik zou me ook zo voelen als mij dat zou overkomen.”

“Zinnen als ‘dat klinkt verontrustend’ of ‘ik zou me ook zo voelen’, geven kinderen het gevoel dat het oké is om die gevoelens te hebben”, vertelt klinisch psycholoog met expertise in kinderen en adolescenten Linda Kudla. “Als kinderen weten dat iemand ze niet zal vertellen dat ze zich anders moeten voelen of dat hun gevoelens verkeerd zijn, zullen ze vaker naar dat soort troost zoeken.”

3. “Ik zie dat je het moeilijk had met X, wat kunnen we doen om het de volgende keer makkelijker te maken?”

Als jouw kind graag de touwtjes in eigen handen houdt, kan het helpen om op deze autonomie in te spelen. In plaats van zelf een oplossing aan te dragen, is het goed om hier samen met je zoon of dochter over na te denken. Dankzij deze oefening heeft de dochter van social worker Brandy Wells geleerd dat het drinken van water haar kalmeert. “Dus als ze een meltdown heeft, kan ze heel goed zeggen: ‘Ik heb gewoon een slok water nodig.'”

4. “Je woorden helpen me je beter te begrijpen.”

Deze zin helpt oudere kinderen die de pre-verbale peuterjaren zijn gepasseerd eraan te herinneren dat woorden een krachtige manier kunnen zijn om hun gevoelens de vrije loop te laten – en om hulp te krijgen als ze die nodig hebben. Het is goed om je zoon of dochter gerust te stellen dat huilen oké is, maar dat je als ouders niet goed kunt helpen als je niet weet wat er aan de hand is. Op deze manier leer je je kinderen dat zij de macht hebben om zichzelf door woorden te laten horen en te verstaan. En dat dat vaak tot een betere uitkomst zal leiden dan huilen en schreeuwen.

Benieuwd naar meer zinnen die je kind zullen kalmeren en hem of haar beter leert omgaan met emoties? Je vindt ze op de volgende pagina.

Pagina 1/2