Een gewone werkdag
Eerder die dag had Mariël geen enkele verwachting dat ze een ongemakkelijk gesprek zou hebben over tampons op haar werk. Ze was gewoon aan het werk toen ze haar menstruatie kreeg. ''Dat gebeurt nou eenmaal'', vertelt ze op Reddit. Ze had snel een tampon gepakt, en het plastic afval - de verpakking en de inbrenghuls - zonder er veel over na te denken in de prullenbak gegooid. De prullenbak was meestal leeg, en de ruimte waarin deze stond was niet bijzonder druk, dus er was weinig reden voor Mariël om zich zorgen te maken.
Onverwachte opmerking
Maar twee uur later kwam haar collega Loes, de enige andere vrouw op haar verdieping, haar kantoor binnen. Loes keek naar de prullenbak en merkte op: "Mariël, je hebt de tamponverpakking in het openbaar laten liggen, iedereen kan het zien." Haar stem klonk enigszins verontwaardigd, alsof Mariël iets onbeschoft had gedaan. "Je zou discreter moeten zijn," voegde ze eraan toe, "want het is een gemengd toilet." Mariël voelde onmiddellijk een lichte ongemakkelijkheid opkomen, maar ze besloot niet meteen te reageren.
De reactie van Mariël
Ze dacht aan de opmerking van Loes en vroeg zich af waarom ze zo'n ophef maakte. "Het is gewoon afval, waarom moet ik het verstoppen?" zei Mariël tegen haar vriendin aan de telefoon, nadat ze de situatie met haar had gedeeld. "Ik bedoel, het is niet alsof het een gebruikte tampon is. Dit is gewoon een stukje plastic. Het is niet 'hygiënisch' om dat te verstoppen, het is gewoon niet nodig." Mariël was opgegroeid in een groot gezin met meerdere zussen, waar menstruatie een normaal en onbeschaamd onderwerp was. "In ons huis is menstruatie altijd heel open besproken," zei ze. "Mijn verloofde vindt het ook helemaal niet raar. Het is gewoon natuurlijk."
Is discretie echt nodig?
Toch was ze niet helemaal zeker of ze in haar gelijk stond. Was haar houding misschien te nonchalant? "Moet ik echt zo'n issue maken van iets zo simpels?" vroeg ze zich af. Een andere vriendin suggereerde zelfs dat ze naar HR zou kunnen gaan om uit te zoeken wat de verwachtingen zijn over dit soort situaties. "Misschien zou het beter zijn als je gewoon even met HR praat, dan weet je zeker wat wel en niet oké is," stelde ze voor. Maar Mariël vond dat een beetje overdreven. "Ik heb echt het gevoel dat dit gewoon een persoonlijke voorkeur is van Loes, en dat ik niet zo ver hoef te gaan om het op te lossen," zei ze tegen haar vriendin.
Onbenullig of terecht?
In plaats van de situatie verder te forceren, besloot Mariël het gesprek van zich af te zetten. "Ik ga de rest van de dag gewoon verder met mijn werk. Het is niet het einde van de wereld." Ze was er niet van overtuigd dat ze iets verkeerd had gedaan, maar ze begon wel iets meer na te denken over de percepties van anderen, vooral op een werkplek die gemengd is. Uiteindelijk was ze van mening dat het belangrijker was om haar eigen normen te volgen dan om zich te laten leiden door de ongemakkelijke opmerkingen van een collega.
Desondanks zette het Mariël aan het denken over de grenzen van wat als ‘fatsoenlijk’ wordt beschouwd op de werkvloer. "Misschien is het geen probleem om af en toe wat meer discreet te zijn," zei ze uiteindelijk. Maar in de kern bleef ze geloven dat er geen reden was om menstruatie als iets onbespreekbaars te beschouwen. "Iedereen heeft het wel eens, het is gewoon een kwestie van hoe je er mee omgaat," dacht ze, terwijl ze haar werk weer oppakte.
Via het platform hoopt ze op het advies van andere vrouwen. "Wat vinden jullie, zat ik fout of overdrijft mijn collega gewoon?"
*Mariël en Loes zijn gefingeerde namen om hun privacy te beschermen.
Artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!