5 tips om je kinderen meer empathie aan te leren

Zo leer jij je kinderen om zich in te leven in een ander

Tegenwoordig lijken mensen zich niet meer goed in een ander te kunnen verplaatsen. Gaat er een BN'er door een relatiebreuk of vertelt hij of zij een schokkend verhaal van vroeger, dan staan veel mensen al met hun oordeel klaar. Dat dat oordeel binnen twee tellen op sociale media als Facebook en Instagram te delen is, helpt niet bepaald mee. Wil jij je kinderen wél meer empathie aanleren, zodat ze zich goed in een ander kunnen inleven? Wij delen de vijf beste tips. 

Wat is empathie?

Empathie is het vermogen om medeleven te tonen, het verhaal of de ervaring van een ander te begrijpen en in andermans schoenen te staan. Simpel gezegd houdt het in dat je je kunt inleven in een ander. Er zijn tal van redenen te noemen waarom het belangrijk is om empathie hoog in het vaandel te hebben staan. Zo pesten empathische kinderen minder snel anderen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat werkgevers die luisteren naar de emoties van hun werknemers en die proberen te begrijpen, succesvoller zijn.

Empathie aanleren

In een wereld waarin we steeds verder van elkaar af komen te staan, is empathie ontzettend belangrijk. Veel ouders vinden het dan ook essentieel om dit inlevingsvermogen door te geven aan hun kinderen. Maar hoe pak je dat het beste aan? Wij delen de vijf beste tips.

1. Bespreek de emoties van anderen

Elke dag komen jij en je kinderen wel in situaties terecht waarin de emoties van jezelf of anderen een rol spelen. Komt jouw kind bijvoorbeeld thuis van school en vertelt hij of zij dat een vriendje of vriendinnetje moest huilen? Maak van deze situatie dan een leermoment om de emoties van anderen op een respectvolle wijze onder de aandacht te brengen. Het is hierbij belangrijk om zelf niet te veel aan het woord te zijn, maar je kind erover na te laten denken en hem of haar zelf een antwoord te laten geven. Stel je kind bijvoorbeeld een vraag als: wat denk je dat er aan de hand is aan het leven van je vriend of vriendin? Of: hoe zou jij je voelen als dat bij jou gebeurde?

2. Geef het goede voorbeeld

Als ouder is het altijd belangrijk om het goede voorbeeld te geven aan je kinderen. Lees jij vaker een boek dan je op je telefoon kijkt? Dan zijn je kinderen ook geneigd meer te lezen. Doe jij vriendelijk tegen vreemden op straat? Dan kopiëren je kinderen dit gedrag ook. Maar empathie zit ook in de kleine dingen in jullie huis. Luister bijvoorbeeld aandachtig als je kind naar je toekomt met een verhaal. Onderbreek niet en herhaal wat je hebt gehoord om er zeker van te zijn dat je de kern van het verhaal hebt begrepen. Probeer je kind altijd te begrijpen en je in hem of haar in te leven.

3. Wijs je kind op onbeschoft of respectloos gedrag

Maakte je zoon of dochter een ongevoelige opmerking over of naar een vriend of vriendin? Bespreek dit dan met hem of haar. Stel je kind bijvoorbeeld de vraag: hoe denk je dat je vriend of vriendin zich hierdoor voelt? Of: wat wilde je bereiken met jouw opmerking? Hierbij is het belangrijk dat je niet boos op je kind wordt, maar dat je er een leermoment van maakt. Laat ook hier je kind tot het eigen inzicht komen dat het belangrijk is om anderen in hun waarde te laten.

4. Geef je kind complimenten

Een goed rapport levert doorgaans veel complimenten (en een leuk zakcentje) op, maar hoge cijfers zijn niet het belangrijkste in de wereld. Geef je kind ook een klopje op de schouder als hij of zij iets liefs of aardigs voor een ander heeft gedaan. Op deze manier voelt je kind zich gezien en gehoord en zal hij of zij dit soort gedrag vaker vertonen.

5. Geef je eigen fouten toe

Niemand is perfect. Hoewel het geweldig is dat jij je kinderen empathie en inlevingsvermogen wilt bijbrengen, zal er ook wel eens een moment zijn dat jij je oordeel te snel klaar hebt. Dat is nou eenmaal menselijk. Het belangrijkste is echter dat je hiervan leert. Snauw je bijvoorbeeld je partner af in het bijzijn van je kinderen? Maak dit dan bespreekbaar en leg uit dat je dit anders had moeten doen. Op die manier leren je kinderen dat het oké is om fouten te maken, maar dat het wel belangrijk is om je fouten ook toe te geven.

Lees ook: ‘Heb ik mijn dochter een te zware straf gegeven?’

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Mind Body Green | Beeld: Unsplash, Chayene Rafaela