Goed om te weten voordat je eraan begint
Of je nu zelf al een stel prachtige kinderen hebt of niet, we kunnen ons allemaal wel een voorstelling maken van hoe een bevalling eraan toe gaat. Toch zijn er een aantal dingen waar je pas achter komt, als je het zelf meemaakt. Over deze tien momenten na de bevalling heeft niemand het, maar ze zijn wel erg handig om te weten voordat je eraan begint.
Dit staat je allemaal te wachten.
1. Naweeën
Naweeën? Je baby is er toch al uit, zul je denken. Klopt, maar de kans zit erin dat je na de bevalling nog een tijdje last houdt van heftige krampen. Deze lijken enigszins op de weeën tijdens de bevalling, maar dit zijn in werkelijkheid naweeën. Deze ontstaan doordat je baarmoeder tijdens je zwangerschap helemaal is uitgerekt. Door de samentrekkingen van de baarmoederspier neemt hij langzaam weer zijn oorspronkelijke vorm aan. En dat voel je!
2. Nageboorte
Heb je je kind er met moeite uitgeperst, moet je ook nog eens die placenta eruit zien te krijgen. Lekker dan! Eén troost: het is meestal een eitje vergeleken met de baby.
3. Opstaan en lopen
Helaas zul je de ochtend na je bevalling niet meteen vrolijk uit bed springen. Je lichaam voelt waarschijnlijk aan alsof je zojuist bent overreden door een vrachtwagen. Je bed uitkomen lukt nog amper en je strompelt het huis door als een bejaarde vrouw. Niet fijn, maar het is voor het goede doel.
4. De eerste keer plassen
Waar je tijdens je zwangerschap met gemak dertig keer per dag naar de wc ging, zul je dat tijdens je kraamweek waarschijnlijk niet doen. Want het is nogal een pijnlijke bedoeling daar beneden met die hechtingen. Au!
5. Niet durven poepen
Ja, deze kon natuurlijk ook niet ontbreken. Maar inderdaad: poepen durf je gewoon niet tijdens de eerste week. Totdat je uiteindelijk wel moét. En dan kom je erachter dat het toch eigenlijk best meevalt.
6. Luiers
De eerste periode na je bevalling zul je gezellig matchen met je kindje, wat ondergoed betreft. Dacht je dat je baby de enige was die luiers draagt? Nope, de eerste paar weken zul jij ook niet zonder kunnen. Het kan zelfs zo zijn dat je zes weken na je bevalling nog met kraamverband in je onderbroek loopt. Heel aantrekkelijk, maar niet heus.
7. Ongelukjes
In de eerste weken zullen je sluitspieren niet optimaal meer werken. Elke hoest of nies staat bijna garant voor een natte onderbroek. Komt dat kraamverband ook wel weer van pas. Door bekkenbodemspieroefeningen te doen, kun je je sluitspieren weer sterker maken. Dat wordt trainen!
8. Schaamte
Wanneer je een kraamverzorgster in huis hebt, ken je op een gegeven moment geen schaamte meer. Ze ziet namelijk alles van jou. Ze temperatuurt je iedere dag – nee, niet onder je oksel –, wil elke dag kijken hoe je wond erbij ligt en ze zit geregeld aan je borsten als je borstvoeding geeft. Ook douchen met de baby doe je gewoon waar zij bij is. Wat kan jou het ook schelen.
9. Huilen
De eerste periode gieren de hormonen nog door je lichaam. Je bent zo uitgeput dat je om het minste of geringste emotioneel wordt. Eigenlijk wil je alleen maar met rust gelaten worden – behalve door de baby dan.
10. Holle bal
Je buik zal ontzettend raar aanvoelen wanneer de baby net geboren is. Hij voelt als een zachte holle bal en hij lijkt bijna net zo groot als toen je nog zwanger was. Geen paniek, komt goed!
Lees ook: Denk je dat je zwanger bent? Aan deze 8 symptomen kan je het herkennen
Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!
Bron: Ouders van nu | Beeld: