Helpt het om wc-papier op de bril te leggen bij een openbaar toilet?

Ze kunnen soms erg ranzig zijn

Of je nu bij een tankstation stopt of op de camping verblijft, openbare toiletten zijn vaak allesbehalve aangenaam. Sommige mensen vermijden liever contact met deze vieze wc’s door boven de pot te blijven hangen. Anderen kiezen voor een meer inventieve aanpak, door de wc-bril met toiletpapier te bedekken. Maar hoe effectief is deze laatste methode eigenlijk?

Houdt toiletpapier bacteriën tegen?

We hebben helaas slecht nieuws: volgens onderzoek van de Universiteit van Arizona heeft het géén zin om wc-papier op de bril van het toilet te leggen. Het toiletpapier is veel te dun en poreus, en bacteriën en ziektekiemen komen hier dus gewoon doorheen. Al is dat op zich niet zo’n drama, want de meeste mensen lopen eigenlijk geen risico om een virus of ziekte op te lopen door een toiletbril.

Mensen die een verminderd immuunsysteem hebben óf wondjes hebben, moeten wel even extra opletten bij het gebruik van een openbaar toilet. Zorg ervoor dat je eventuele wondjes na het toiletbezoek desinfecteert, of gebruik speciale wegwerpdoekjes voor de wc-bril. Heb je deze niet bij je, en is de wc-bril nat? Dan kan het alsnog enigszins helpen om de bril schoon te maken met wat toiletpapier.

Helpt boven de wc hangen?

Een alternatief voor veel mensen is om tijdens het toiletbezoek bóven de pot te blijven hangen, zodat je de wc-bril niet aanraakt. Dit is in ieder geval een stukje effectiever dan het gebruik van wc-papier op de bril. Maar pas wel op: doordat de ontlasting vanaf een hogere afstand in de wc belandt, loop je wel het gevaar op extra spetters.

Goed om te weten: eigenlijk loop je nog meer gevaar tijdens het doortrekken dan tijdens zitten op de pot. Dit heeft ook weer te maken met het spettergevaar, waardoor je zich allerlei ziektekiemen door de lucht kunnen verspreiden. Als er een toiletdeksel aanwezig is, doe je er dus goed aan om deze voor het doortrekken te sluiten. Is er geen deksel? Probeer dan tijdens het doortrekken zo ver mogelijk bij de wc vandaan te staan en ga direct naar buiten.

Handen wassen

Hoe je toiletbezoek er ook uit ziet, het is altijd belangrijk om daarna je handen te wassen. Je loopt het meeste risico op ziektes wanneer je deze via de mond binnenkrijgt, en dat gaat snel met vieze handen. Gebruik altijd zeep als dat aanwezig is, of neem voor de zekerheid wat desinfectiemiddel mee in je handtasje. Voorkomen is beter dan genezen!

Lees ook: Beginnende blaasontsteking kun je aan deze 5 symptomen herkennen

Artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Max Vandaag, Tips en Weetjes | Beeld: Adobe Stock