Hoe denk jij over je eigen naam?
In de meeste gevallen kiezen we onze namen niet zelf uit. We krijgen een naam bij de geboorte opgelegd van onze ouders en/of voogden en dienen het hier de rest van ons leven mee te doen. Het klinkt gek, maar een naam past op een gegeven moment bij wie we zijn. Het vormt onze identiteit en zegt veel over hoe we onze levens leiden. Psychologie Magazine legt uit het hoe zit.
Blij met je eigen naam
Vind je je eigen naam mooi en passend bij jezelf? Dan heeft dit volgens psycholoog Jochen Gebauer een positief effect op je zelfbeeld. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die aangeven hun eigen naam mooi te vinden over het algemeen een positiever zelfbeeld hebben en gelukkiger zijn. Hoe dit kan? Het heeft alles te maken met het ‘mere ownership effect’.
'Mere ownership effect'
Je eigen naam is van jou en hoort bij jou. Om deze reden wordt een eigen naam gekoppeld aan het ‘mere ownership effect’. Dit houdt in dat de dingen die van jezelf zijn, meer gewaardeerd worden dan dingen die niet tot jou behoren. Heb je daarbij veel zelfvertrouwen? Dan is dit effect groter dan bij iemand met minder zelfvertrouwen. Uit het onderzoek blijkt dat de meeste mensen hun naam waarderen. Op een schaal van 1 tot 10 gaven de respondenten hun naam gemiddeld een 7,2. Een ruime voldoende, dus.
Letters in de naam
Niet alleen je volledige voor- en achternaam, maar ook de individuele letters in je naam krijgen meer waardering dan de andere letters in het alfabet. Zo vinden we de letters uit onze eigen namen mooier en omringen we onszelf onbewust met deze letters, zo stelt het onderzoek. Dit kan gelden voor het kiezen van een partner, de woonplaatsen waar we ons begeven en onze favoriete merken die we uitkiezen en veel weg hebben van je eigen naam. Dit komt volgens psycholoog Raymond Smeets omdat we dingen die we mooier vinden, vaker gebruiken. “Net zoals we het liefst uit onze mooiste beker drinken, hebben we voorkeur voor woorden met letters die we het meest waarderen: die uit onze eigen naam.”
Lees ook: Dit zegt je sterrenbeeld over hoeveel slaap je nodig hebt
Bron: Psychologie Magazine | Beeld: Unsplash