Heb jij ‘m al gelezen?
Vorige week donderdag tijdens de nieuwjaarsreceptie van de boekenorganisatie, werden de cijfers bekendgemaakt van de bestverkochte Nederlandse boeken. En hoewel we de welbekende Zeven Zussen-reeks vaak voorbij zagen komen in voorgaande jaren, was dat in 2022 niet zo vanzelfsprekend.
Bestverkochte boek
CPNB-directeur Eveline Aendekerk heeft vorige week donderdagmiddag bekendgemaakt dat het boek van Delia Owens, Daar Waar De Rivierkreeften Zingen, het bestverkochte én meest uitgeleende boek van 2022 is. De verkoop van het boek groeit, maar dit komt met name door de originele Engelstalige versie van het boek. Uit de cijfers blijkt namelijk dat Nederlandse fictie helemaal niet zo populair is in ons land.
Oorspronkelijk Nederlandstalige boeken
Als er wordt gekeken naar het beste oorspronkelijke Nederlandstalige boek, dan is dat het kinderboek van Rutger Vink en Thomas van Grinsven, De Tijdmachine. Het boek heeft de vierde plek behaald in de rankings. Het boek Ik Ga Leven, van Lale Gül staat op de achttiende plek en is hiermee het hoogst genoteerde Nederlandstalige fictieboek.
Zeven Zussen-reeks
Iets wat opvallend is, is dat voor het eerst – in vier jaar – de Zeven Zussen-reeks van de in 2021 overleden Lucinda Riley niet bovenaan de lijst staat. Toch is de auteur nog wel altijd de meest voorkomende auteur in de lijst met veertien boeken, één boek minder dan haar record uit 2021.
Omzet en afzet
In 2022 kochten boekenliefhebbers maar liefst meer dan 43 miljoen boeken, met een totale waarde van meer dan 664 miljoen euro. Dit betekent dat de boekenmarkt in omzet met 2,7 procent gegroeid. Maar ook de afzet steeg, dan wel licht, met 0,4 procent. Hiermee is deze (lichte) stijging wel de hoogste in tien jaar tijd.
Lees ook: Food diary: dit eet Jennifer Aniston op een dag
Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest.
Bron: Het Parool | Beeld: Pexels