In de koeling of erbuiten?
Een ei hoort erbij; een welbekende uitspraak, maar waar hoort dat eitje nou eigenlijk? In de koeling of toch gewoon op kamertemperatuur op het aanrecht? Het blijft een discussiepunt en overal lees je weer iets anders. Het Voedingscentrum zocht het voor je uit!
Buiten de koeling
In de supermarkt liggen je verse scharreleitjes buiten de koeling. Dat doen ze omdat de schaal het ei beschermt tegen schadelijke bacteriën. Als het ei in de supermarkt in de koeling bewaard wordt en je neemt het doosje mee naar huis in de warme auto, ontstaat er door het grote temperatuurverschil condens. Als dit gebeurt kunnen schadelijke bacteriën sneller groeien.
Door de eieren buiten de koeling te bewaren blijft de temperatuur vanaf het legmoment zo stabiel mogelijk en hierdoor blijft jouw eitje lekker vers.
In de koelkast
Toch is het, zodra je eieren hebt gekocht, beter om ze thuis wél in de koelkast te bewaren. Verwarrend! In de koeling blijven eieren namelijk lekker vers en daardoor kun je ze langer bewaren. Bovendien zorgt de koude temperatuur (4 graden is perfect) dat de groei van ziekmakende bacteriën wordt geremd. Als je een ei gaat eten, gaat-ie vanuit de koelkast meteen de pan in en is er dus geen tijd voor zogenaamde condensvorming.
Nog een tip: bewaar je eieren altijd in een eierdoos. Niet zo fijn voor de aesthetic, maar wel fijn voor je ei. Hierdoor blijven de eieren langer goed, omdat ze op deze manier niet uitdrogen. Weet je dat ook weer!
Lees ook: Feit of fabel: rauwe eieren zijn goed om je haar mee te wassen
Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!
Bron: Linda, Voedingscentrum | Beeld: Adobe Stock