1. Oliebollen zijn ouder dan je denkt
Oliebollen werden al in de middeleeuwen gegeten! Toen heetten ze nog geen oliebollen, maar 'oliekoeken'. Ze werden gefrituurd in dierlijk vet en geserveerd tijdens de wintermaanden.
2. Ze hadden een praktische functie
In de middeleeuwen aten mensen oliekoeken vooral om praktische redenen. Het vet van de oliebollen zou in de maag een laagje vormen, zodat men beter beschermd was tegen de kou en voedsel langer verzadigde. Handig tijdens barre winters!
3. Nederlanders zijn wereldkampioenen oliebollen eten
Geen enkel ander land eet zoveel oliebollen als Nederland. Hoewel je in België, Duitsland en zelfs Indonesië iets soortgelijks kunt vinden, zijn oliebollen echt een Nederlandse traditie.
4. Er bestaan zelfs “gezonde” oliebollen
Als je ze in de oven bakt in plaats van frituurt, zijn oliebollen iets minder vet. Daarnaast kun je experimenteren met volkorenmeel of suikervrije varianten. Het blijft een oliebol, maar het kan nét wat gezonder.
5. Er is een officieel oliebolonderzoek
Elk jaar worden oliebollen van verschillende bakkers door heel Nederland getest door diverse jury’s, zoals de bekende 'AD Oliebollentest'. De resultaten hiervan zijn vaak onderwerp van discussie, maar het zorgt altijd voor leuke ontdekkingen van nieuwe favoriete bakkers.
6. De oorsprong ligt misschien in Portugal
Sommige historici beweren dat de oliebol afgeleid is van de Portugese 'bolo de Berlim' of van de Joodse keuken. Tijdens de 15e eeuw zouden deze gefrituurde lekkernijen via migranten in Nederland terecht zijn gekomen.
7. Oliebollen hebben een eigen feestdag
Wist je dat er een Nationale Oliebollendag bestaat? Deze vindt plaats op 2 januari. Het is de perfecte dag om die overgebleven oliebollen te eten of nieuwe te bakken!
8. De oliebol werd gebruikt om boze geesten af te weren
In het verleden geloofden mensen dat de oliebol bescherming bood tegen boze geesten en ongeluk. Tijdens de jaarwisseling bakte men oliebollen om zo het nieuwe jaar met geluk en voorspoed te beginnen.
9. De oliebol heeft een link met carnaval
Oliebollen werden ook gegeten tijdens carnaval, voordat de vastentijd begon. Het was een stevige hap die goed vulde en genoeg energie gaf om de vastenperiode door te komen.
10. Oliebollen zijn internationaal te herkennen
Hoewel de oliebol typisch Nederlands is, bestaan er wereldwijd soortgelijke lekkernijen. Denk aan de Italiaanse 'zeppole', de Duitse 'Krapfen' of de Indiase 'gulab jamun'. Toch blijft de Nederlandse versie uniek dankzij de toevoeging van rozijnen en krenten.
Met deze leuke weetjes over oliebollen kun je tijdens oud en nieuw indruk maken aan de feesttafel. En eerlijk is eerlijk: of je nu fan bent van een naturel oliebol, eentje met rozijnen, of zelfs een variant met appel of chocolade, ze blijven een heerlijke traditie! Welke is jouw favoriet?
- Quest, Nu, Isgeschiedenis
- Adobe Stock