Want wat houdt deze periode precies in?
In het leven van veel vrouwen is de perimenopauze een overgangsfase die vaak over het hoofd wordt gezien. Dit stadium, dat zich voor de menopauze aandient, brengt een reeks fysieke, emotionele en hormonale veranderingen met zich mee. Dit is wat je erover moet weten en hoe je ermee om kunt gaan.
Periode vóór de overgang
Wanneer je de overgang ingaat, heb je je laatste menstruatie gehad. De fase die voorafgaat aan de menopauze staat bekend als de perimenopauze. De duur van deze overgangsfase varieert per persoon. Bij de één duurt het slechts een paar maanden, terwijl de ander er jaren last van kan hebben. In deze periode neemt de vruchtbaarheid af, en worden er dus minder eicellen geproduceerd. Deze afname in eicelproductie gaat hand in hand met fluctuaties in hormoonniveaus. Ook zijn er tijdens de perimenopauze minder eisprongen, wat kan leiden tot hormonale schommelingen en overgangsklachten.
Symptomen
Allereerst zul je veranderingen in je menstruatiecyclus merken. Een onregelmatige cyclus is een veelvoorkomend symptoom, die veel vrouwen als vervelend ervaren. Er is namelijk geen pijl meer op de trekken wanneer de menstruatie komt. Maar ook het bloedverlies zelf wisselt: de ene keer kun je hevig bloedverlies ervaren, terwijl het de andere keer maar een paar druppeltjes zijn. Al met al biedt de perimenopauze de nodige uitdagingen.
Wat kun je doen?
Geloof ons, op deze periode wil je jezelf voorbereiden. Gelukkig zijn er een aantal maatregelen die je kunt treffen om de klachten wat dragelijker te maken:
- Zorg ten eerste dat je genoeg beweegt. In de perimenopauze neemt de aanmaak van oestrogeen af, waardoor er botontkalking kan ontstaan. Door genoeg te bewegen kun je dit voorkomen.
- Ook is het belangrijk om voldoende te slapen. Slaap is belangrijk voor mensen in welke levensfase dan ook, dus neem dit essentiële onderdeel ook tijdens de perimenopauze uiterst serieus.
- Blijft daarnaast gezond eten tijdens de perimenopauze. Omdat je in deze periode meer bloed verliest dan normaal, is het erg belangrijk om genoeg ijzer, calcium en vitamine D binnen te krijgen.
- En tot slot: zorg dat je altijd genoeg mensturatieproducten bij je hebt. Je zult namelijk regelmatig voor verrassingen komen te staan tijdens de perimenopauze.