Dus dáárom heb jij het altijd kouder dan je vent!
Het lijkt in iedere relatie hetzelfde liedje te zijn; zelfs op een warme zomervakantie presteer jij het nog om met kippenvel op je armen aan je liefhebbende partner te verkondigen dat je het koud hebt. Hij heeft het daarentegen altijd warm. Hoe kan dit eigenlijk? Wij zochten het voor je uit!
Er is dus een wetenschappelijke reden voor.
Gemiddelde temperatuur
In een onderzoek uit 2015, uitgevoerd door Boris Kingma en Wouter van Marken Lichtenbelt, is vastgesteld dat vrouwen zich comfortabeler voelen bij een gemiddelde temperatuur die 2,5 graden hoger ligt dan bij mannen. Ook al verschillen mannen en vrouwen niet wat hun lichaamstemperatuur betreft (we zijn immers allemaal iets warmer dan 37 graden); wat we als warm beschouwen verschilt wel tussen mannen en vrouwen.
Oestrogeen
Het vrouwelijke hormoon oestrogeen speelt hierbij een grote rol. Oestrogeen zorgt er namelijk voor dat het bloed iets dikker wordt, waardoor de doorbloeding minder kan worden. Dit resulteert in de welbekende dode en koude vingers en voeten. Ook hebben vrouwen het sneller koud dan mannen omdat ze van nature over minder spierweefsel beschikken en dus een iets tragere stofwisseling hebben. Ook blijkt echter dat er deels sprake is van koubesmetting; dit wil zeggen dat het deels tussen de oren zit.
Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!