Gek op de sauna? Dit zijn de gezondheidsvoordelen

Nog meer redenen om vaker naar de sauna te gaan

Voor veel mensen is het de ultieme vorm van ontspanning: een bezoekje aan de snikhete sauna, gevolgd door een koud dompelbad. En dat is niet voor niets, want het ontspannende effect van deze gewoonte blijkt ook nog eens fijne gezondheidsvoordelen te hebben.

Warmte

Een bezoekje aan de sauna bestaat uit relaxen in een hete cabine met een temperatuur tot wel 90 graden, gevolgd door afkoeling in een dompelbad dat tussen de 10 en 15 graden ligt. Deze sterke wisseling van temperaturen stimuleert verschillende processen in je lichaam, zoals de versterking van je immuunsysteem, ontspanning van je spieren, het ontgiften van je lichaam en een verbeterde ademhaling. Dit komt doordat deze wisseling de stressoren in je lichaam uitdaagt om zich aan te passen.

Sauna

Wanneer je in de warme sauna zit, zetten je bloedvaten uit, waardoor je doorbloeding toeneemt en je hartslag sneller wordt. Dit zorgt voor een gevoel van ontspanning en helpt het lichaam om afvalstoffen sneller via zweet af te voeren. Ook worden er meer witte bloedcellen aangemaakt, die een belangrijke rol spelen in het afweersysteem van je lichaam. Daarnaast zetten je bloedvaten uit, wat ervoor zorgt dat je bloeddruk daalt en je dus zult ontspannen.

Bovendien is de sauna goed voor je huid. De hitte in de sauna opent de poriën van je huid, waardoor je makkelijker zweet en afvalstoffen kwijtraakt. Het koude dompelbad zorgt ervoor dat de poriën snel dichtgaan, wat je een fris gevoel geeft en je huid strakker maakt.

Dompelbad

Door de kou trekken de bloedvaten snel samen, waardoor de bloeddruk stijgt en het bloed naar het midden van het lichaam gaat om belangrijke organen te beschermen. Door de afwisseling van hitte en kou wordt de doorbloeding extra gestimuleerd. In de sauna gaat het bloed meer naar de huid, en in het dompelbad juist naar de organen. Het koude water zorgt ervoor dat je kort en snel gaat ademen. Dit kan even een schok voor je lichaam zijn, maar het helpt je longen goed te luchten en verbetert de opname van zuurstof.

Mentale voordelen

Naast de lichamelijke voordelen heeft dit ritueel ook positieve effecten op je mentale gezondheid. De koude schok na de warmte kan je een blij en energiek gevoel geven, doordat je lichaam stoffen aanmaakt zoals endorfines en adrenaline. Deze zorgen ervoor dat je je opgewekt en scherp voelt. Het afwisselen van warm en koud geeft je ook een gevoel van mentale kracht en verfrissing, wat helpt om stress te verlagen. Als dat geen goede reden is om je volgende saunabezoekje in te plannen!

Lees ook: Heb je een bril nodig? Dit zijn de belangrijkste signalen

Artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: MaxVandaag | Beeld: Pexels