Goed om te weten!
Hou jij van groene bananen of heb je liever een met een beetje bruine schil? Veel mensen hebben een duidelijke voorkeur. Bovendien smaken bananen heel verschillend op ieder punt in het rijpingsproces. Maar op welk moment is dit fruit het gezondst?
Gezond fruit
Bananen zijn ontzettend gezond en een geliefd fruit in Nederland. Er zit veel vitamine B6, vitamine C en kalium in deze gele rakkers, en daarnaast zijn ze een belangrijke bron van vezels. Bovendien zijn ze zoet, waardoor ze snel energie leveren. Bananen zijn makkelijk voor onderweg en lekker zoet. Hoe rijper een banaan wordt, hoe zoeter deze smaakt.
Rijping
Een groene banaan is minder rijp dan een eentje waarvan de schil bruin begint te kleuren. Rijpe bananen zijn zoeter, omdat er in dit stadium meer (fruit)suiker in zit. De enzymen die in groene bananen veelvuldig aanwezig zijn, zijn naarmate het rijpingsproces vordert omgezet naar suikers. Dat maakt een jongere banaan gezonder dan een rijpere banaan, onder andere omdat er meer calorieën in zitten.
Groene banaan
Maar een banaan die rijper is, bevat juist meer antioxidanten en is makkelijker te verteren. Toch wint de jongere banaan het van de rijpere banaan, onder andere vanwege het zetmeel dat hierin zit. Dit zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt en je dus minder een piek zult ervaren dan wanneer je een rijpe banaan eet. Resistent zetmeel wordt door je lichaam als vezel gezien, waardoor het niet in je dunne darm wordt afgebroken. Het komt daardoor heelhuids in de dikke darm aan, wat goed is voor je spijsvertering en de darmbacteriën. Dit zorgt ervoor dat je langer een vol gevoel hebt.
Ben je gek op overrijpe bananen met bruine vlekken op de schil? Geen probleem, want beide hebben hun eigen gezondheidsvoordelen. Wil je profiteren van de voordelen, wissel dan af!
Lees ook: Gek op de sauna? Dit zijn de gezondheidsvoordelen
Artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Beeld: Adobe Stock