Zo kies jij een écht goede sportbeha

Good to know!

De meeste vrouwen weten het wel: je sportbeha moet strak zitten, maar wanneer is strak, té strak? Floor van Pavert, eigenaresse van lingeriewinkel SuperBra heeft alle antwoorden om deze boob-issue op te lossen, zodat jij heerlijk kan sporten in de sportschool of een rondje kan rennen, zonder dat je borsten je in de weg zitten.

Model

Allereerst is het goed om te weten welke soorten sportbeha’s er zijn. Er zijn er ontzettend veel, maar in grote lijnen heb je twee categorieën: het compressiemodel en het encapsulatiemodel.

Het compressiemodel duwt je borsten tegen elkaar, maar ook tegen je lichaam aan. Deze optie is vooral geschikt voor vrouwen met wat kleinere borsten. Bij het encapsulatiemodel worden de borsten óók tegen je lichaam aangedrukt, maar niet tegen elkaar. Het ene model is niet beter dan het andere model. Het gaat puur om wat jij lekkerder vindt zitten. Daarnaast is het ook goed om te kijken naar de intensiteit van je sport en voor welke intensiteit de beha geschikt is. Zoals je je kan voorstellen hebben je boobs tijdens het hordelopen meer support nodig dan tijdens een lesje yoga.

Te strak

Dé perfecte sportbeha moet vooral strak zitten. Door een strakke omvangband, worden de schouders ontlast van het gewicht van de borsten. De vuistregel is daarom: hoe groter de borsten, hoe strakker de omvangband. Uiteraard moet het niet té strak zitten, het moet wel comfortabel blijven.

Nu kun je natuurlijk denken: 'Oh help! Dan zit iedereen mijn vetrandjes!' Maar stiekem is dat juist goed. "Dat betekent dat de beha grip heeft en qua ondersteuning goed zijn werk kan doen. Natuurlijk zijn er mensen die dit écht niet fijn vinden, dan kun je altijd voor een maatje groter gaan. Wees er dan wel van bewust dat dit impact kan hebben op de effectiviteit van je beha", stelt Floor.

Bovendien is het belangrijk om je beha te kopen op de ruimste stand (het ruimste haakje). Het is eigenlijk net als een spijkerbroek. Door het dragen en wassen, loopt de beha nog een beetje uit. Als dat gebeurt, kun je je beha zo gemakkelijk een haakje strakker doen. Scheelt jou weer een nieuwe beha!

Proef dragen

Als je je beha hebt gekocht is het verstandig om je beha even te testen voordat je de kaartjes eruit knipt. Uiteraard niet in de sportschool, maar gewoon thuis tijdens het koken, stofzuigen of een avondje Netflix. Zo kun je testen of de omvangband goed strak of té strak zit. Om het helemaal op de juiste manier te testen kun je op lage intensiteit even wat sportbewegingen maken. Zo weet je zeker dat jouw nieuwe sportvriendin, ook een blijvertje is!

Lees ook: Jessie Jazz Vuijk vertelt openhartig over moederschap

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: Linda | Beeld: Adobe Stock