Hoeveel zakgeld geef je je kind?
Het blijft een lastig dingetje: wanneer begin je met het geven van zakgeld en hoeveel geef je dan? De ene ouder begint pas als hun kinderen naar de middelbare school gaan, de ander begint al vroeg. Het is belangrijk dat je kind om leert gaan met geld, maar vanaf welke leeftijd doe je dat? En hoeveel geef je? Oudersvannu.nl zocht het uit.
Beginnen
Wanneer begin je met het geven van zakgeld? Geef in ieder geval geen zakgeld wanneer je kinderen nog niet kunnen rekenen. Peuters en kleuters hebben geen besef van waarde, dus een rolletje snoep kost in hun brein net zo veel als een dure speelgoedauto. Je kunt beter zelf voor je kind sparen in deze periode. Het is wel belangrijk om je kinderen alvast te leren hoe geld werkt, dus neem ze mee als je boodschappen doet en laat zien dat jij aan de kassa betaalt met geld of een pinpas en daarom het eten mee naar huis mag nemen.
Geven
Oudersvannu.nl geeft aan dat je het beste met zakgeld kunt beginnen als je kind in groep drie zit, dus als ze zo’n zes jaar zijn. In groep drie leren ze rekenen en euromunten herkennen. Een bedragje van een euro per week is dan meer dan genoeg. Het gaat erom dat ze leren te betalen, sparen en munten herkennen. Het bedrag is niet erg belangrijk, het gaat erom dat ze iets krijgen. Tot een jaar of tien is een of twee euro meer dan genoeg.
Tieners
Bij tieners ligt het iets anders. Vooral als je kind naar de middelbare school gaat wordt het beheren van eigen geld steeds belangrijker. Je kunt vanaf zo’n twaalf jaar dus meer geld geven, van vijf tot tien euro. Spreek af wat ze hier van moeten betalen, van een ijsje in de stad tot cadeautjes voor vrienden en vriendinnen. Wees duidelijk in wat je kind zelf moet betalen en welke dingen ze nog van jou als ouder krijgen (zoals kleding en telefoonabonnement).
Kleedgeld
Ook kun je kinderen vanaf twaalf jaar kledinggeld geven. Pubers krijgen een eigen kledingsmaak en willen graag zelfstandig keuzes maken. Gemiddeld krijgen tieners zo’n 50 euro kleedgeld. Maak duidelijk wat ze hiervan moeten kopen. Je kunt bijvoorbeeld ervoor kiezen om een keer per jaar of een keer per twee jaar je kind een nieuwe winterjas en winterschoenen te geven. Ook kun je aangeven dat jij sokken, ondergoed en sportkleding blijft betalen. Willen ze een dure merkbroek? Dan zullen ze hun kleedgeld op moeten sparen. Wees duidelijk in wat jij nog betaalt en wat ze zelf moeten betalen.
Sparen
Het doel van zakgeld is om je kind om te leren gaan met geld. Geven ze in één week hun hele maandelijkse bedrag uit? Weiger dan om meer te geven. Kunnen ze hierdoor niet meer naar een feestje? Jammer dan! Dit leert ze om verstandigere keuzes te maken. Ook kun je sparen aanmoedigen door een doel te kiezen waarvoor ze willen sparen en hiervoor wekelijks of maandelijks een bedrag opzij te zetten.
Vaste dag
Bepaal een vaste dag voor het geven van zakgeld. Wil je wekelijks een bedrag geven? Geef het dan bijvoorbeeld iedere maandag. Je kind weet waar ze op kunnen rekenen. Geef ook niet tussendoor nog extraatjes als hun geld op is, want zo leren ze niet met hun eigen geld omgaan. Extraatjes van opa en oma kun je bijvoorbeeld in een spaarpot stoppen om iets leuks van te kopen. Houd ook geen zakgeld in als straf.
Lees ook: Kinderpsycholoog legt uit: zo ga je met de woedeaanvallen van je kind om
Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: Oudersvannu | Beeld: Pexels