Schoonmaken met je kids: zo maak je het leuk én leerzaam

Kind kan de was doen!

Schoonmaken is voor de meeste mensen niet hun meest geliefde taak, laat staan voor kinderen. Toch kan het betrekken van je kinderen bij het schoonmaken niet alleen nuttig zijn voor jou, maar ook waardevol voor hun ontwikkeling. Het kan ze verantwoordelijkheid leren, hen bewust maken van netheid en hygiëne, en hun motorische vaardigheden verbeteren. Met de juiste aanpak kun je schoonmaken omtoveren tot een leuke, leerzame activiteit voor het hele gezin.

Maak van schoonmaken een spel

Kinderen vinden niets leuker dan spelletjes, dus waarom niet van schoonmaken een speelse uitdaging maken? Je kunt een timer zetten en kijken wie zijn taak het snelst kan voltooien, of een schoonmaakbingo maken waarbij ze taken afvinken zodra ze zijn afgerond. Dit zorgt voor een speelse competitie en maakt het schoonmaken een stuk leuker.

Geef ze een speciale schoonmaakrol

Kinderen vinden het leuk om een echte taak te hebben. Geef ze een specifieke rol zoals ‘de vloermeester’ die verantwoordelijk is voor het vegen of stofzuigen, of ‘het opruimhoofd’ die alles netjes terug op zijn plek zet. Door ze een officiële titel te geven, voelen ze zich belangrijk en meer gemotiveerd om te helpen.

Maak gebruik van hun favoriete muziek

Zet een playlist aan met hun favoriete nummers en maak schoonmaken een dansfeestje. Door muziek toe te voegen, wordt de activiteit leuker en voelt het minder als een klus. Je kunt ook danspauzes inlassen wanneer het werk is gedaan, als beloning voor hun harde werk.

Leer ze over verantwoordelijkheid en teamwork

Het betrekken van je kinderen bij het schoonmaken kan een manier zijn om hen verantwoordelijkheidsgevoel bij te brengen. Je kunt ze uitleggen dat iedereen in het gezin een steentje bijdraagt aan een schoon huis. Dit bevordert het idee van teamwork en laat ze zien dat hun hulp gewaardeerd wordt.

Beloon hun inzet

Kinderen houden van beloningen, en dat hoeft niet per se iets materieels te zijn. Een sticker op een schoonmaakkaart, extra speeltijd, of een leuk uitje kan al genoeg zijn. Dit geeft ze iets om naar uit te kijken en motiveert hen om mee te blijven helpen.

Vanaf welke leeftijd?

Je vraagt je wellicht af vanaf welke leeftijd een bepaalde huishoudtaak passend is voor jouw kind. Hoewel jij hem of haar natuurlijk het beste kent, kun je dit als richtlijn aanhouden:

  • Peuters (2-4 jaar): Dingen oprapen, hun speelgoed opruimen, en met een doekje meehelpen stof afnemen.
  • Kleuters (5-6 jaar): Vegen, kleine spullen op hun plek terugzetten, helpen met het opmaken van bedden.
  • Oudere kinderen (7+): Stofzuigen, afstoffen, de vaatwasser inruimen, helpen met de was.

Lees ook: Helpt het om wc-papier op de bril te leggen bij een openbaar toilet?

Artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Beeld: Adobe Stock