Een goed begin voor de kleine!
Er komt een hoop kijken bij het krijgen van een kleintje. Meestal krijgen jonge moeders veel hulp uit hun omgeving, maar als je de zóveelste goedbedoelde teddybeer in ontvangst moet nemen terwijl je juist om rompertjes verlegen zit? Dat kan best moeilijk zijn. Erg duurzaam is het bovendien ook niet. Wij zetten een aantal van de beste tips voor eco-friendly kraamcadeaus op een rijtje. Zo kan je kroost zo lang mogelijk genieten van de planeet.
Duurzaamheid
Bijna iedereen wil tegenwoordig wel ‘groen’ bezig zijn. Duurzaam, eco-friendly, bewust, en ga zo maar door. En dat is helemaal okee, maar wat houdt dat nou echt in? Helemaal als je als kersverse moeder probeert alle ballen in de lucht te houden, heb je dan nog wel de energie om na te denken over hoe duurzaam je echt bezig bent? Het hoeft gelukkig helemaal niet moeilijk te zijn.
1. Wees duidelijk
We kennen allemaal het gezegde over een gegeven paard. Maar dat betekent niet dat je geen eisen of grenzen mag stellen. Willen mensen een leuk kraamcadeau voor je aanschaffen? Zorg dan dat je van tevoren een duidelijke lijst hebt van wat je nodig hebt. Zo voorkom je dat je het zoveelste pluche-beest van een willekeurige discounter in ontvangst moet nemen. De luierperiode is al duur genoeg – maar met een duidelijke wishlist kun je een hoop besparen.
2. Herbruikbare luiers
Een andere slimme optie is om zo min mogelijk wegwerp-items aan te schaffen. Voor je gezicht gebruik je misschien al herbruikbare wattenschijfjes, dus waarom zou je niet ook voor de kleine de nodige herbruikbare spullen inslaan? Denk bijvoorbeeld aan uitwasbare luiers. Je kunt onder andere herbruikbare luiers bij Nappy’s aanschaffen, die een hele poos meegaan.
En dat scheelt een hoop: niet meer eindeloos luiers inslaan en weggooien. Zo ben je zuiniger op je portemonnee én op de planeet.
3. Duurzame materialen
Een laatste goede tip: let altijd op de materialen van je cadeaus. Een polyester rompertje kan heel leuk zijn, maar is uiteindelijk minder duurzaam dan een exemplaar van zacht katoen. Datzelfde geldt voor speelgoed. Ga je voor een goedkoop plastic exemplaar, of kies je liever voor steviger speelgoed van hout?
Plastic speeltjes zijn niet de meest duurzame opties qua productie. Om over het weggooien ervan nog maar te zwijgen! Een stel leuke houten blokken kunnen dan een goed alternatief zijn. Deze gaan én langer mee, én zijn meestal minder slecht voor de planeet qua productie.
Lees ook: Valt het moederschap jou zwaarder dan gehoopt?
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Nappy’s.
Beeld: Pexels, Ivan Samkov