Voorgerechten
Door het voorgerecht een paar dagen eerder klaar te maken, bespaar je een hoop tijd. Maak bijvoorbeeld een soep (zoals pompoen- of tomatensoep) een dag of twee van tevoren en bewaar het in de koelkast. Opwarmen op de dag zelf is voldoende.
Serveer je salade? Snijd groenten en bewaar ze in aparte bakjes. Meng alles pas vlak voor het serveren om de salade knapperig te houden.
Bijgerechten
Aardappelpuree is een makkelijk bijgerecht dat bij verschillende soorten diners past. Kook en pureer de aardappelen van tevoren. Op de dag zelf kun je de puree opwarmen in de oven of magnetron met een klontje boter en wat melk.
Blancheer groenten zoals sperziebonen of wortels en bewaar ze in de koelkast. Ze hoeven op de dag zelf alleen kort opgewarmd te worden.
Ook sauzen zoals jus of cranberrysaus kun je al een dag van tevoren klaarmaken. Zet ze afgedekt in de koelkast en bespaar jezelf werk tijdens het diner.
Hoofdgerechten
Voorbereidingen voor het hoofdgerecht zijn een grotere uitdaging. Gelukkig kun je vlees, vis of gevogelte een dag van tevoren al marineren. Dit bespaart tijd en zorgt bovendien voor extra smaak.
Kook je vegetarisch, zoals een quiche of een groenteschotel? Je kunt deze alvast maken en vlak voor het serveren opwarmen.
Desserts
Ook het voorbereiden van desserts kun je over de voorafgaande dagen verdelen. Bak je kersttaart of cake één of twee dagen van tevoren. Dit geldt ook voor desserts zoals tiramisu of cheesecake, die toch beter smaken als ze een nachtje in de koelkast staan. Zo kun je genieten van je gezelschap tijdens de feestdagen en breng je niet alle tijd in de keuken door. Op naar een ontspannen kerstdiner!
- Adobe Stock