Telkens de verkeerde kant
Links verwarren met rechts en andersom: het overkomt iedereen weleens. Toch zijn er ook best veel mensen die daar regelmatig last van hebben. Hoe komt dat? En is er iets wat je eraan kunt doen? Wij vertellen je meer.
Symmetrie
Het komt dus geregeld voor dat iemand links en rechts überhaupt niet uit elkaar kan houden. Hoe zit dat? Neuropsychologe Ineke van der Ham (Leiden Universiteit) vertelt in een interview met LINDA.nl dat de problemen vooral door symmetrie komen. “De twee kanten lijken heel veel op elkaar, en dat maakt het moeilijker. Het is dus helemaal niet gek dat iemand hier meer moeite mee heeft dan met voor en achter bijvoorbeeld”, zegt ze.”Vroeger werd dit probleem altijd gekoppeld aan hersenstoornissen, maar we zien óók in de gezonde populatie dat 15% zichzelf een onvoldoende geeft voor het bepalen van links en rechts.”
Ruimtelijk inzicht
Volgens Van der Ham is er samenhang te zien tussen ruimtelijk inzicht en moeite hebben met links en rechts. Het is echter niet duidelijk of dat aangeboren is. Daar wordt binnen de neuropsychologie nog altijd over gediscussieerd. “Je kunt er wel aanleg voor hebben, maar het helpt ook zeker als een kind er jong aan wordt blootgesteld”, zegt Van der Ham. “Zo zie je bijvoorbeeld dat het abstracte ruimtelijk inzicht bij jongens sterker is, omdat ze veel met lego spelen. Dit kan hun aanleg dan weer versterken.”
Andere factor
Iets wat ook een rol speelt bij deze kwestie, is de automatisering. “Mensen die ‘goed’ zijn in links en rechts bepalen, zijn vooral snel en we vermoeden dat dit dus komt doordat zij het op jonge leeftijd geautomatiseerd hebben. Ze hebben dan zoveel geoefend, dat het vanzelf gaat”, aldus Van der Ham. “Uit ons onderzoek blijkt dat mensen die moeite hebben met links en rechts, vaak een trucje hebben om dit te bepalen. Bijvoorbeeld: ‘Met welke hand zou ik mijn pen oppakken? Met deze hand, dus dan moet dat rechts zijn.’ Ze zijn er dus niet zozeer ‘slecht’ in, maar gewoon iets langzamer.”
De oplossing: oefenen
De vraag is nu nog hoe je beter kunt worden in het onderscheiden van links en rechts. “Als je jong bent, is het gemakkelijker om iets te automatiseren. Je leert dan ook gemakkelijk de rekentafels”, zegt Van der Ham. “Maar dat betekent niet dat je dat later niet meer kunt. Het gaat alleen wat langzamer.” De oplossing is om er bewust veel mee bezig te gaan. Oefen er bijvoorbeeld mee in het verkeer. Oefening baart kunst en je zult zien dat je er dan al sneller in wordt.
Lees ook: Wordt jouw baby rechts- of linkshandig? Wetenschappers voorspellen het voor de geboorte
Bron: LINDA.nl | Beeld: Pixabay