Een glaasje wijn mag natuurlijk niet ontbreken
Onze ideale meidenavond bestaat uit een heerlijk kaasplankje, bijpassende smeersels en een lekkere fles wijn. Of je nu op de bank zit op een regenachtige dag of in de tuin geniet tijdens een warme zomeravond, een goed kaasplankje maakt het af. Wij leggen je uit hoe je hét perfecte kaasplankje op tafel tovert!
Kaas
Of je nu een liefhebber bent van blauwe kaas of meer houdt van een milde smaak, een kaasplankje biedt zoveel mogelijkheden dat er voor iedereen wel iets lekkers te vinden is. Om de beste smaakcombinaties voor je vriendinnen samen te stellen, zijn er een aantal richtlijnen waar je rekening mee kunt houden. Ga uit van ongeveer 150 tot 200 gram kaas per persoon en serveer de kazen op kamertemperatuur. Haal zachte kazen zo’n één tot twee uur voor het serveren uit de koelkast en (half)harde kazen een uur van tevoren. Dan komen de smaken het beste tot hun recht!
Kaassoorten
Zorg voor verschillende soorten kazen met uiteenlopende smaken. Een romige kaas mag niet ontbreken, zoals roombrie (eventueel met kruiden) of camembert. Deze kazen zijn perfect voor op een toastje of stokbrood.
Ook een schapen- of geitenkaas is een must. Deze kazen kunnen veel variëren in smaak, rijpheid en kleur. Kies bijvoorbeeld voor Pecorino, Banon of een lekkere geitenbrie.
Voor een lekkere bite voeg je (half)harde kazen toe aan je kaasplankje. Deze kazen zijn soms wel drie jaar gerijpt, waardoor ze vol van smaak zijn. Denk aan cheddar, Emmentaler of Manchego.
Als je échte kaasliefhebbers over de vloer krijgt, mag een rode kaas niet ontbreken. Ze hebben een sterke geur, maar zijn romig van smaak. Denk aan Port Salut, Saint Paulin of Le Marcaire.
Blauwe kazen zullen de harten van kaasliefhebbers zeker sneller laten kloppen. Deze schimmelkaasjes hebben vaak groen-blauwe plekjes en een sterke smaak, zoals Gorgonzola of Roquefort. De typische smaak is niet voor iedereen weggelegd, maar de liefhebbers zullen er blij mee zijn!
Extra’s
Met alleen een aantal lekkere kazen ben je er nog niet. Noten, toastjes en fruit kunnen de smaken van kaas enorm aanvullen. Kies voor ongezouten noten en zoet fruit zoals druiven of peer. Chutney of confiture is ook een heerlijke toevoeging aan je kaasplankje. Vijgenjam of stroop is gegarandeerd een hit.
Wat betreft brood zijn crackertjes, toastjes of stokbrood een goede basis. Als je iets extra’s wilt toevoegen, is een vijgenbroodje vooral lekker bij blauwe kaas.
Wijn
Tot slot de drankjes! Een lekker glas wijn gaat geweldig samen met kaas en kan de smaken van beide aanvullen. Kijk in de supermarkt op de kaartjes in het wijnschap; vaak staat daar bij welke wijn goed past bij kaas, vlees of ander eten. Eet smakelijk!
Lees ook: Zo plan je het perfecte vriendinnenweekend
Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: Foodies Magazine, Leuke Recepten | Beeld: Adobe Stock