Ga jij trouwen in 2018? Dan moet je dít weten

trouwen

Deze verandering wordt gedaan in de huwelijkswet

Is vriendlief op één knie gegaan (of heb jij zelf de stoute schoenen aangetrokken) en ben je nu verloofd met de liefde van je leven? Dan zou het zo maar kunnen dat jullie de bruiloft plannen voor volgend jaar. Is dit voor jou het geval? Lees dan snel verder. Er worden namelijk wijzigingen in de huwelijkswet gedaan.

Familierecht advocaat Raya Oranje vertelt aan Jan Magazine hoe het er nu voorstaat.

Gemeenschap van goederen

In Nederland was het eerst vanzelfsprekend dat je in gemeenschap van goederen trouwde, dit gebeurde dan ook automatisch. Per 1 januari 2018 verandert dit echter. Je trouwt dan standaard in beperkte gemeenschap van goederen. “Over het wel of niet wijzigen van de huwelijkswet wordt al jarenlang gediscussieerd”, vertelt Oranje aan Jan Magazine. Trouwen in gemeenschap van goederen houdt in dat alles wat jullie op het moment van trouwen bezitten gemeenschappelijk wordt, dit geldt ook voor schulden en erfenissen. Omdat velen dit niet van deze tijd vinden, gaat per 1 januari 2018 de nieuwe wet in waarin je standaard in beperkte gemeenschap van goederen trouwt.

Beperkte gemeenschap van goederen

Wat dat precies inhoudt? Oranje legt het uit: “Alles wat je voor het huwelijk bezit, blijft als je na 1 januari trouwt van jou, tenzij je iets anders afspreekt. Alles wat je tijdens het huwelijk verdient, wordt van jullie samen. Schenkingen en erfenissen die je ontvangt tijdens het huwelijk, blijven privé en vallen niet in de gemeenschap van goederen.” Wil jij wel in gemeenschap van goederen trouwen? Dan moet je naar de notaris om huwelijkse voorwaarden op te stellen.

Nadelen

Trouwen in beperkte gemeenschap van goederen is voordelig mochten jullie (hopelijk niet) geen scheiden. Wat naar wie gaat is dan geen probleem en je kunt niet voor zijn of haar schulden opdraaien. Wel is het zo dat je in dit geval veel meer moet bijhouden wat van welk geld wordt betaald. Volgens Oranje is met name de administratie het grootste nadeel. Wanneer jij bijvoorbeeld een nieuwe auto koopt van je eigen geld, moet je goed bijhouden dat het van jouw eigen geld is. Gaan jullie uit elkaar? Dan kun je aantonen dat het echt jóuw auto is. Kun je dat niet? Dan wordt de auto alsnog door de helft gedeeld.

Voordeel

Niet alleen een eventuele scheiding verloopt met de wetswijziging soepeler, maar het kan ook fijner zijn voor je ouders. Wanneer zij komen te overlijden, gaat de erfenis automatisch naar alleen jou en niet naar hun schoonzoon of -dochter.

Lees ook: Belachelijk: man wil niet met zijn vriendin trouwen omdat ze ‘te dik’ is

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest

Bron: Jan | Beeld: Pixabay