Vooral nummer 3 is onverwachts!
Striae: bijna elke vrouw krijgt ermee te maken. En hoewel we het vrijwel allemaal ervaren als een hele nare huidklacht, accepteren we het wel steeds meer. Daarnaast zijn er genoeg behandelingen die striae kunnen verminderen. Maar wat is nou waar en wat is niet waar als het gaat om striae? CEO van De Huidkliniek, Renske Ypma, deelt in dit artikel de meest gehoorde fabels en feiten over striae.
1. Striae komt voor na zwangerschap
Dit is volgens Renske een feit. Dit komt doordat de huid in omvang toeneemt tijdens de zwangerschap, waardoor het onderhuids bindweefsel deze snelle groei niet kan bijhouden. Het resultaat? Het bindweefsel scheurt, wat weer tot striae leidt. Toch kan striae een sluipschutter zijn. Zo kan het tijdens de zwangerschap ontstaan, maar wordt het pas in een later stadium zichtbaar. Ook erfelijkheid speelt een grote rol als het gaat om striae. Daarnaast ontwikkelen jongere vrouwen sneller striae, omdat de huid strakker is en daardoor minder soepel is dan een oudere huid.
2. Striae kan behandeld worden
Ook dit is een feit. Striae kan wel degelijk behandeld worden. Het apparaat wat gebruikt wordt bij het verminderen van striae, stimuleert de aanmaak van nieuwe collageen- en elastinevezels. Hierdoor wordt de huid van binnenuit geherstructureerd, waardoor je huid egaler wordt. Dit zorgt er dan ook voor dat de striae vervaagt. Ook handig om te weten: je hebt zo’n 3 á 4 behandelingen nodig om de striae te laten vervagen.
3. Striae kan zowel voorkomen bij mannen als bij vrouwen
Feit! Striae is niet alleen iets wat bij vrouwen voorkomt. Vaak wordt er bij striae gedacht dat het te maken heeft met de zwangerschap van een vrouw, maar niets is minder waar. Er zijn namelijk een heleboel andere situaties die kunnen leiden tot striae. Zo kunnen jongens die door een groeispurt gaan, in de puberteit zitten of overgewicht hebben ook kampen met striae.
4. Striae toont zich altijd middels witte strepen
Dit is volgens Renske een fabel. Hoewel striae zich veelal laat zien in de vorm van zichtbare witte strepen, kunnen deze ook rood of zelfs paarsachtig zijn. Zo zijn de strepen in de beginfase meestal paarsrood, wat ook wel de striae rubra wordt genoemd. In de loop van de tijd zal deze paarse kleur plaats maken voor een witte kleur, wat we striae alba noemen.
5. De roodheid bij striae kan niet worden verminderd
Ook dit is een fabel. Na verloop van tijd kan de striae uit zichzelf afnemen in roodheid. Ook de Huidkliniek van CEO Renske ondersteunt dit proces. Door middel van het inzetten van een vaatlaser of IPL proberen ze de roodheid van striae te verminderen.
Lees ook: Om déze reden kun jij beter drie maanden wachten om zwanger te worden na de pil
Artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron & beeld: De Huidkliniek