Heb jij ook zo vaak last van een blaasontsteking? Dít kan de onverwachte oorzaak zijn

Dit kan ervoor zorgen dat jij een blaasontsteking krijgt

Je hebt de hele tijd het gevoel dat je moet plassen, maar op de wc komen er alleen een paar sneue druppeltjes uit. Het plassen doet pijn en je urine is troebel... Ja, het is weer zover: een blaasontsteking. Sommige vrouwen hebben er maar zelden last van en anderen zitten een paar keer per jaar met deze vervelende kwaal. Hoe vaak je het ook hebt: het is hartstikke irritant. 

Ongeveer 90% van alle blaasontstekingen kunnen worden toegeschreven aan de bacteriën, maar er zijn onbekendere oorzaken die het ook kunnen veroorzaken. Heb jij vaak last van een blaasontsteking? Ga dan eens na of de oorzaak hiertussen staat.

  1. Vitaminetekort: onderzoek heeft uitgewezen dat bloedarmoede in verband kan worden gebracht met een terugkerende blaasontsteking. Een vitamine B12-tekort verandert de conditie van je slijmvliezen en dit maakt je extra gevoelig voor bacteriële infecties, ook in je blaas. Bij een standaard bloedtest wordt deze vitamine vaak niet meegenomen, dus vraag hier altijd specifiek naar aan je huisarts.
  2. Voeding: bijvoorbeeld suiker is de ideale voedingsbodem voor bacteriën. Heb je regelmatig last van een blaasontsteking, dan is het dus goed om het aantal suikers in je voeding zoveel mogelijk te beperken.
  3. Spiraaltje: de handelingen die tijdens het zetten van een spiraal worden gedaan zijn vergelijkbaar met seks. Door alles wat dan gaande is, heeft de E.coli-bacterie hierdoor vrij spel. Ben je gevoelig voor een blaasontsteking, dan is het dus zeker verstandig om ook even de tijd te nemen om 'uit te plassen' na het zetten van een spiraal.
  4. Verkeerde toilethouding: veel dames zitten krom op het toilet, waardoor de bekken naar achteren kantelen. Hierdoor blijft er snel urine achter en dit kan een ontsteking veroorzaken. De beste houding tijdens het plassen is rechtop met beide voeten op de grond, met je knieën dus omhoog. Hierdoor blijft er geen urine achter en verklein je de kans op een ontsteking.

Lees ook: Vaak last van vermoeidheid voor en tijdens je menstruatie? Dat kan hierdoor komen!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Womenshealth | Beeld: Unsplash