Is het echt slecht om met je benen over elkaar heen te zitten?

Zit jij vaak met je benen over elkaar heen?

Vrouwen kruisen hun benen bijna automatisch. Ook sommige mannen vinden dit de comfortabelste zitpositie, maar waarom zitten we eigenlijk zo? En kan het eigenlijk kwaad om zo te zitten? 

Het zit volgens velen wel het lekkerst.

Standaard

We denken vaak ten onrechte dat dit de 'fijnste' manier is om te zitten. Sommige vrouwen zitten ook op deze manier omdat ze denken dat men dit van hen verwacht. Toen vrouwen altijd rokjes droegen was dit misschien wel de standaard, maar tegenwoordig hoeft dit echt niet meer altijd. Ga maar eens na: als het echt zo lekker zou zitten, waarom doen dan niet meer mannen het ook?

Zenuw

Of het natuurlijk is of niet laten we even buiten beschouwing. We willen vooral graag weten of het daadwerkelijk slecht is voor je lichaam om zo te gaan zitten. Wetenschappers zijn het hier niet volledig over eens, maar het meerendeel zegt dat het niet heel veel kwaad kan. Wel kun je na verloop van tijd last krijgen van een 'slapend' gevoel in je benen, doordat je een zenuw afknelt. Ook kunnen er rode vlekken ontstaan op de plek waar je ene been je andere been raakt. Dit is niet schadelijk, maar wel ontsierend.

Daarnaast zijn er geruchten over het ontstaan van spataderen. Is dat waar? Dat lees je op de volgende pagina. Daar lees je tevens waarom je juist wél met je benen over elkaar zou moeten zitten.

Spataderen

Er wordt veel gezegd over het ontstaan van spataderen. Die zou je sneller krijgen als je vaker met je benen over elkaar zit. Dit is echter nog nooit onomstotelijk vastgesteld.

Wel is het zo dat je de aderen in je benen een beetje samen drukt. Hierdoor stroomt het bloed minder makkelijk, maar dat hoeft niet gelijk te betekenen dat je er spataderen van krijgt. Genen en leeftijd zijn hiervoor veel meer van belang.

Rugklachten

We kunnen dus niet zeggen dat zitten met gekruiste benen slecht voor je is. Heel misschien is het zelfs best goed voor je. Onderzoekers in het Erasmus MC hebben aangetoond dat je op die manier rugklachten kunt voorkomen. Je rekt een spier bij je bil steeds een beetje op en dat draagt bij aan het stabiel maken van bekken. Juist daardoor kun je lage rugklachten verminderen. Wissel wel af en toe van been, want anders heb je kans dat een spier wel oprekt en de ander niet. Dat is ook weer niet de bedoeling.

Lees ook: Dit kledingstuk is nog slechter voor je rug dan hoge hakken

Dit bericht bewaren? Pin 'm op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: pxhere