Je laat wellicht een paar steekjes vallen
We weten inmiddels dat het niet gezond of effectief is om je op een crash-dieet te storten. Je lichaam gaat dan in de spaarstand, waardoor je juist minder energie verbruikt en je aankomt zodra je weer normaal gaat eten. Dus kies je voor een ‘normaal dieet’, waarbij je gezond eet en regelmatig beweegt. Hoewel je verwacht dat de kilo’s er dan wel af zouden moeten vliegen, is dit lang niet altijd het geval. Om deze 5 redenen resulteren diëten vaak niet in het gewenste gewichtsverlies.
Maak jij deze dieetfoutjes ook weleens?
1. Niet alle calorieën hebben hetzelfde effect
Afvallen lijkt best simpel: je moet gewoon zorgen dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt. Toch hebben niet alle calorieën hetzelfde effect op je gewicht. Wanneer ze je bloedsuikerspiegel laten stijgen doordat ze snelle koolhydraten bevatten, dan zorgen ze voor de aanmaak van insuline. Insuline is het hormoon dat de suikers uit je bloed haalt en naar je spieren en organen vervoert. Hierdoor worden deze voorzien van brandstof en daalt je suikerspiegel vervolgens weer. Echter, wanneer je meer suiker hebt binnengekregen dan je spieren en organen nodig hebben, dan wordt het overige deel in je vetcellen opgeslagen en daar vastgehouden. Om deze reden kun je beter snelle koolhydraten tellen dan calorieën.
2. Je eet te weinig onverzadigde vetten
De meeste diëten focussen nog steeds op het vermijden van vet om af te vallen. Echter, gezonde vetten kunnen je juist helpen om gewicht te verliezen! Ze geven je lange tijd een vol gevoel en geven de energie langzaam vrij, zodat je lijf deze energie ook helemaal kan verbruiken. Op deze manier voorkomen vetten de opslag van vetreserves in onze vetcellen. Gezonde vetten uit voeding stimuleren bovendien je stofwisseling en de aanmaak van het verzadigingshormoon leptine. Je vindt ze onder andere in avocado, olijfolie, vette vis en noten.
3. Je onderdrukt het natuurlijke overlevingsmechanisme van je lichaam
Om af te vallen heb je een dosis wilskracht nodig. Toch red je het niet op wilskracht alleen. Als je jezelf een strikt eetpatroon oplegt waarbij je jezelf uithongert, houd je het niet vol. Je lichaam is van nature nu eenmaal ingesteld op overleven, waardoor allerlei processen in je lijf ervoor zorgen dat je tijdens het diëten trek krijgt in ongezonde etenswaren en suikers. Dit komt voornamelijk door een hogere aanmaak van hongerhormonen. Hiermee probeert je lichaam je voortbestaan veilig te stellen en te compenseren voor de voedingsstoffen die je mist. Dit overlevingsmechanisme is zo sterk, dat zelfs een ijzeren wilskracht hier niet tegen bestand is. Op een gegeven moment bezwijk je voor een snack en is er vaak geen houden meer aan. Wanneer je jezelf tijdens een eetbui volstopt met koolhydraatrijke en vetarme voedingsmiddelen, dan neemt je honger alleen maar toe en zal je stofwisselingen nog meer vertragen.
4. Je darmflora is niet optimaal
De bacteriën in je darmen hebben veel invloed op de manier waarop je lichaam voedsel en voedingsstoffen opneemt. Zo zorgen bepaalde bacteriën ervoor dat je meer calorieën uit voedsel opneemt. Wanneer je veel van deze bacteriën in je darmen hebt, heb je een grotere kans om overgewicht te krijgen. Wanneer je wilt afvallen, is het dus verstandig om te werken aan een gezonde darmflora, in plaats van het volgen van een streng dieet.
5. Je hebt last van stress
Wanneer je je druk maakt over je werk, relatie, gewicht of kinderen, dan kan dat ervoor zorgen dat je niet afvalt. Bij stress maakt je lichaam namelijk het stresshormoon cortisol aan en dit zorgt voor een stijging van het insulineniveau. Zoals gezegd zorgt insuline voor vetopslag. Hetzelfde gebeurt wanneer je ’s avonds in bed gefrustreerd raakt als je niet kunt inslapen. Moeite met inslapen kan komen door het gebruik van mobiele telefoons of tablets, maar ook door tv kijken. Het licht dat van deze apparaten afkomt, zorgt ervoor dat je slaap-waakritme verstoord wordt. Wil je afvallen, dan doe je er dus goed aan om je telefoon en tablet op tijd uit te zetten en te zorgen voor voldoende ontspanning in je dagelijks leven.
Lees ook: 9x zo kweek je een platte buik zonder dieet of sport
Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!
Bron: Flair | Beeld: Unsplash