Dit is hoe je met kinderen van verschillende leeftijden over racisme zou moeten praten
Helaas komt er anno 2021 nog steeds veel racisme voor in de wereld. Niet alleen in de Verenigde Staten is het een belangrijk onderwerp, ook in Nederland valt er nog veel te verbeteren. Daarom is het belangrijk om je kinderen al op jonge leeftijd te leren over racisme en dat er geen verschil bestaat tussen mensen van verschillende huidskleuren. Hoe je dat het beste doet, dat lees je hier.
0 tot 6 jaar
Een baby over racisme leren, dat klinkt misschien als een onbegonnen of nutteloze taak. Toch is dit helemaal niet het geval. “Kinderen zien al op heel jonge leeftijd dat wij mensen verschillen, maar ze worden niet discriminerend geboren. Ze koppelen mensen niet gelijk aan een bepaald ras, geslacht of etniciteit”, aldus professor David Schonfeld van de Universiteit van Zuid-Californië. Daarom is het belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd al te maken krijgen met verschillende culturen. Lees bijvoorbeeld boekjes waarin verschillende culturen voorkomen of een kinderboek over diversiteit en racisme, kijk wat vaker naar inclusieve programma’s en benadruk de positiviteit van verschillende huidskleuren.
6 tot 12 jaar
Op deze leeftijd is het al iets makkelijker om een gesprek over racisme met je kind te voeren. Ze kunnen hun gedachten, emoties en gevoelens beter verwoorden en stellen graag vragen. Daarnaast vangen ze steeds meer informatie uit hun omgeving op. Misschien wordt een klasgenoot met een donkere huidskleur wel gepest op het schoolplein of krijgen ze iets mee van het nieuws. Het is belangrijk om het gesprek zoveel mogelijk vanuit je kind te laten komen. Wees nieuwsgierig naar wat je zoon of dochter al van het onderwerp weet en wat hij of zij erover leest in de media. Op deze manier vind je waarschijnlijk genoeg aanknopingspunten om het over racisme te hebben, zoals: “Waarom wordt er bij sommige mensen hun afkomst vermeld en waarom bij anderen niet?” Al met al is het belangrijk om een openhartig en eerlijk gesprek te voeren met je kinderen. De kernwaarde dat misschien niet iedereen gelijk, maar wel gelijkwaardig is, is hierin erg belangrijk.
Ouder dan 12 jaar
Op deze leeftijd zijn je kinderen al in staat om abstracte concepten te begrijpen en kunnen ze hun gevoelens en gedachten duidelijk kenbaar maken. Daarnaast krijgen ze te maken met veel veranderingen. Ze gaan naar de middelbare school, moeten nieuwe vrienden maken en leren nóg meer over de wereld. Daarnaast zijn ze erg gevoelig voor groepsdruk en informatie van sociale media. Tieners weten waarschijnlijk veel meer over het onderwerp dan je denkt, dus wees ook bij deze leeftijdscategorie geïnteresseerd in wat zij van racisme weten. Wat hebben ze van vrienden gehoord, wat hebben ze erover geleerd op school en wat hebben ze erover gelezen? Vraag ook naar hun visie over het onderwerp. Verrijk hun visie eventueel met films, documentaires of boeken over racisme. Spoor je tiener ook zeker aan om zich uit te spreken tegen racisme. Zo kan je zoon of dochter zijn of haar vrienden leren dat het niet oké is om iemand te beoordelen op zijn huidskleur, naam of geboorteplaats.
Diversiteit vieren
Hoe oud je kind ook is, het is belangrijk om diversiteit te vieren in plaats van het te zien als iets slechts. Zeggen dat huidskleur er niet toe doet, is allang niet meer genoeg. Ja, er zijn heel veel verschillende huidskleuren, rassen en etniciteiten. En die verschillen mogen er zijn en moeten zelfs gevierd worden. Leer over de verschillende culturen en achtergronden, verruil je boerenkool eens voor een bijzondere maaltijd of kijk eens een documentaire over racisme. Uiteindelijk doet een goed voorbeeld goed volgen. Je kind kijkt naar jou op, dus jij moet de eerste stappen zetten.
Lees ook: ‘Mijn vrouw is boos omdat ik me niet aan onze genderneutrale opvoeding heb gehouden’