Stel deze 8 minder leuke, maar belangrijke vragen ook eens aan je ouders

Vragen die we onze ouders liever niet stellen…

We houden ontzettend veel van onze lieve ouders. We koesteren daarom elk moment met ze. Maar ook onze ouders worden ouder en daarom kan het soms goed zijn om bij bepaalde zaken stil te staan. Ook de minder leuke dingen. Er komt namelijk een dag dat je ouders overlijden. Hoe moeilijk ook, probeer deze acht vragen aan ze te stellen voor het zover is.

1. Is er een testament opgesteld en een executeur benoemd?

Indien er geen testament is opgesteld, geldt het Nederlands erfrecht. Het nalatenschap gaat in dit geval automatisch naar de eerste graad familieleden. Willen je ouders liever de bezittingen op een andere manier verdelen? Dan is een testament nodig. Vraag je ouders of er een testament is opgesteld en of ze iemand benoemd hebben als executeur van het testament. Hij of zij is verantwoordelijk voor het beheren en het verdelen van de bezittingen, het totale vermogen van het nalatenschap en de eventuele overgebleven schulden.

2. Is er een uitvaartverzekering?

Het is voor nabestaanden belangrijk om te weten of er een uitvaartverzekering is. En zo ja, bij welke verzekeraar dit is. Hebben je ouders dit niet? Dan is de uitvaart niet verzekerd en dienen de nabestaanden de uitvaart te bekostigen. Het geld voor de uitvaart mag niet op de rekening van de overledene staan als dat geen gedeelde en/of-rekening is. Dit bedrag komt namelijk pas vrij als de officiële erfgenamen bekend zijn gemaakt, wat vaak pas na de uitvaart plaatsvindt. Is er wel een uitvaartverzekering? Weet als nabestaande bij welke verzekeraar dit is, zodat het proces na het overlijden spoeler verloopt.

3. Is er een wilsverklaring?

Een scenario waar we liever niet aan willen denken, maar het kan gebeuren dit zich een medische situatie voordoet waarbij een van je ouders liever niet meer verder wil leven. Bijvoorbeeld wanneer iemand hersenletsel oploopt of ernstig dement wordt. In dat geval kan vooraf een wilsverklaring worden opgesteld. Mocht een situatie als deze zich dan voordoen, dan heeft de persoon hier zelf nog zeggenschap in. In een wilsverklaring kan een niet-behandelingsverklaring, euthanasieverzoek, niet reanimeren of dementieverklaring worden opgenomen.

Kijk op de volgende pagina welke belangrijke vragen je je ouders nog meer zou moeten stellen.

Pagina 1/2

4. Ben je een donor?

Als donor staan mensen vooraf toe dat na hun overlijden hun organen ter beschikking worden gesteld voor donatie. Door vooraf te weten of je ouders donor zijn kom je zelf niet voor verrassingen te staan. De keuze staat officieel vastgesteld in het Donorregister.

5. Zijn er schulden?

Nog een punt waarbij nabestaanden liever niet voor verrassingen komen te staan: eventuele schulden. Vraag je ouders of er momenteel schulden open staan waar jullie als nabestaanden van op de hoogte moeten zijn. Weet je van tevoren niet of je ouders schulden hebben? Dan kan je de erfenis ‘beneficiair’ aanvaarden. Hierbij erf je alleen het deel van de erfenis dat overblijft nadat de schulden zijn afbetaald. Als erfgenaam ben je vervolgens niet verantwoordelijk voor eventuele restschulden. Let wel, aan een beneficiaire erfenis zitten hogere kosten verbonden en is er een sprake van een langere afhandeling.

6. Is er een levenstestament?

Naast een testament over de verdeling van het nalatenschap, is er ook een levenstestament. In geval van een ongeluk of beroerte waarbij de persoon zelf geen besluiten meer kan nemen op financieel- en medisch gebied, dan kan een levenstestament ondersteun. Hierin wordt vastgelegd wie verantwoordelijk is voor de financiële- en medische beslissingen. Weet of je ouders dit testament ook hebben opgesteld.

7. Zijn alle gegevens op één plek?

Het is voor jou ook goed om te weten of alle belangrijke gegevens van je ouders op een plek bewaard worden. Denk aan belangrijke contactgegevens van de huisarts, werkgever, eventuele verhuurder, kredietverstrekker(s), maar ook gegevens van de bankrekeningnummers, creditcard, energie- en pensioenmaatschappijen en beleggingsrekeningen. Vraag of je ouders deze gegevens bij elkaar willen bewaren en ook belangrijke wachtwoorden voor DigiD, sociale media-accounts en toegang tot de computer en telefoon voor je willen bewaren.

8. Laat je ouders weten wat jij voor jezelf hebt geregeld

Nu je alle belangrijke informatie van je ouders hebt ontvangen is het andersom net zo belangrijk dat zij ook de nodige informatie van jou ontvangen. Heb je zelf al een uitvaartverzekering afgesloten? Wat zijn jouw persoonlijke wensen en is er een testament? Zorg dat alles goed gecommuniceerd wordt met de mensen die het dichtst bij je staan.

Pagina 2/2

Lees ook: Dilemma: ‘Ik wil niet dat mijn schoonouders op mijn kinderen passen’

Bron: Metro Nieuws | Beeld: Pexels