Expert legt uit hoe verslavend smartphones voor kinderen zijn

Spoiler: smartphones zijn héél verslavend voor je kinderen

Hoewel we het liever niet willen toegeven, zouden veel van ons niet kunnen leven zonder onze mobiele telefoons. Van uren scrollen op sociale media tot de duizenden foto's en video's van onze kinderen: we brengen heel wat tijd door op onze smartphones. Ook kinderen hebben veel vaker een eigen mobiele telefoon. Hoewel het een fijn idee is dat ze ons te allen tijde kunnen bereiken, heeft dit ook een keerzijde. Zo legt een verslavingsexpert uit hoe verslavend smartphones precies voor kinderen zijn. Spoiler: héél verslavend. 

Steeds jonger

Wat voelden wij ons stoer toen wij onze eerste Nokia kregen toen we naar de middelbare school gingen. Veel meer dan Snake konden we er niet op spelen, maar toch. Inmiddels zijn kinderen steeds jonger wanneer ze een eigen mobiel krijgen. En dan vaak geen Nokiaatje, maar een smartphone met alles erop en eraan. Uit een onderzoek van Telecompaper uit 2019 blijkt dat een meerderheid van de Nederlandse jongens en meisjes vanaf tien jaar een eigen smartphone heeft. Vooral vanaf acht jaar krijgen steeds meer kinderen een eigen toestel. Op 7-jarige leeftijd heeft nog een op de zes kinderen een telefoon, op 8-jarige leeftijd is dat al bijna een op de drie. Toch moeten ouders hier heel erg mee uitkijken, zo waarschuwen experts.

Net zo verslavend als drugs en alcohol

"Je kinderen een smartphone geven is hetzelfde als hen een gram cocaïne geven", vertelde verslavingsexpert Mandy Saligari onlangs tijdens een conferentie, zo schrijft Independent. Saligari legde hier uit dat populaire apps als Snapchat en Instagram voor tieners net zo verslavend kunnen zijn als drugs en alcohol. "Ik zeg altijd tegen mensen: als je je kind een tablet of een telefoon geeft, geef je ze echt een fles wijn of een gram cocaïne. Waarom besteden we zoveel minder aandacht aan smartphones en andere elektronische apparaten dan we doen met drugs en alcohol, terwijl ze op dezelfde hersenimpulsen werken?"

Gevolgen

Volgens de verslavingsexpert is het grootste probleem dat velen van ons, zowel ouders als leerkrachten, zich niet realiseren hoe verslavend digitale technologie is voor kinderen. Vooral bij kinderen tussen de twaalf en vijftien jaar ligt een verslaving gauw op de loer. Dit kan voor tal van gezondheidsproblemen zorgen. Zo kan te veel schermtijd een negatief effect op het concentratievermogen van de ogen hebben en kan het leiden tot verstijfde spieren, omdat je te lang stilzit. Daarnaast kan zelfs je hormoonhuishouding ervan in de war raken.

Naaktfoto's

Wat misschien nog wel zorgwekkender is, is het smartphonegebruik onder 13- en 14-jarige meisjes. Zo vertelt Saligari dat veel van deze meisjes het 'volkomen normaal' vinden om naaktfoto's van zichzelf te sturen – en dat dit alleen 'fout' is als een ouder of een volwassene het ontdekt. Deze ontwikkeling is erg verontrustend, omdat deze kinderen de gevolgen hiervan niet goed inzien. Wat als deze naaktfoto's namelijk worden doorgestuurd en binnen een mum van tijd door de hele school zijn verspreid? Dit heeft verregaande gevolgen voor hun zelfvertrouwen en de rest van hun leven.

Het is volgens de verslavingsexpert dan ook heel belangrijk dat er thuis meer aandacht wordt besteed aan zelfrespect. "Als kinderen zelfrespect wordt bijgebracht, is de kans kleiner dat ze zichzelf op die manier uitbuiten. Het is een kwestie van zelfrespect en het is een kwestie van identiteit", aldus Saligari.

Positieve en negatieve kanten van technologie

Naast praten over zelfrespect, is het volgens meerdere experts belangrijk dat ouders de schermtijd van hun kinderen flink beperken. Tegenwoordig worden er al kinderen vanaf 13 jaar behandeld voor verslaving aan digitale technologie, terwijl meer dan vier op de tien ouders van 12-15-jarigen aangeven het moeilijk te vinden om de schermtijd van hun kinderen onder controle te houden. Gezinnen zouden volgens Saligari meer moeten praten over technologie en hoe dit ons op positieve en negatieve manieren kan beïnvloeden.

Zelfregulatie

Het is volgens de verslavingsexpert dan ook niet onmogelijk om kinderen te helpen een betere balans te vinden tussen schermtijd en het echte leven. "Als je verslaving vroeg genoeg opmerkt, kun je kinderen leren zichzelf te reguleren. Je hoeft dan niet de hele tijd je kinderen te controleren en ze precies te vertellen wat ze moeten doen", legt Saligari uit. "Wat we zeggen is: hier is jouw vrije tijd en hier is jouw schermvrije tijd – nu moet je leren om jezelf te reguleren. Het is mogelijk om van beide te genieten."

Lees ook: Schermtijd: hoeveel minuten is ‘gezond’ voor je kinderen én voor jezelf?

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Independent, AD | Beeld: Unsplash, McKaela Taylor