Deze 6 tips helpen je op weg!
Er zijn weinig ouders die hun kinderen bewust verwend opvoeden. Meestal gebeurt dat gewoon met goede bedoelingen: je houdt van je kinderen en wilt natuurlijk het beste voor ze! Toch betekent ‘het beste’ niet dat je ze maar alles moet geven waar ze om vragen, want naarmate kinderen ouder worden moeten ze ook leren omgaan met teleurstellingen en zelfstandigheid. Dus, hoe voorkom je nou dat je je kinderen te veel verwent?
1. Laat je kind fouten maken
Veel ouders willen hun kind het liefste behoeden voor fouten en tegenslagen. Maar kinderen die enorm beschermd zijn opgevoed, lopen later in het leven juist tegen allerlei problemen aan. Opvoedkundige Aliza Pressman legt uit dat ouders hun kinderen niet steeds moeten proberen te ‘redden’ of beschermen, maar ze juist moeten leren om fouten te maken. “Dat helpt kinderen om op te groeien en te weten hoe het voelt om teleurgesteld te zijn, emotionele steun te zoeken en verder te gaan”, aldus Pressman.
2. Stel duidelijke grenzen
Het is niet gek dat veel ouders al snel toegeven aan de eisen van hun kinderen. Niemand heeft zin in een spontane woedeuitbarsting, dus de verleiding is groot om je kind tóch die extra schermtijd te gunnen of hun favoriete snoep te kopen. Maar daarmee maak je het probleem alleen maar groter.
“Kinderen proberen altijd om grenzen te verleggen”, vertelt therapeut Jeff Yoo. “Daarom is consistentie enorm belangrijk.” Heb je de afspraak gemaakt dat de iPad uit moet zodra de timer afgaat? Houd je daar dan ook aan. Kinderen onthouden het direct wanneer ze een keertje langer door mogen, en daar kom je vervolgens niet meer vanaf.
3. Niet alles belonen
Niet elke situatie vraagt om een beloning. Je kind krijgt een verkeerd beeld wanneer ze voor elke ‘doodnormale’ taak (huiswerk maken, de hond uitlaten) een snoepje of speelgoed krijgen, want in het echte leven werkt het natuurlijk ook niet zo! Sommige taken moeten nou eenmaal gebeuren, ook al krijg je er niks voor terug.
4. Leer ze samenwerken
Het probleem met verwende kinderen is dat ze vaak opgroeien met het idee dat alles om hen draait. Daardoor is het moeilijk voor hen om rekening te houden met anderen. Opvoeddeskundige Traci Baxley adviseert daarom om samenwerking met anderen actief te stimuleren: “Door iets te doen voor een ander, ga je je zelf ook beter voelen. Als je kinderen leert dat je ook iets voor anderen kunt doen, wordt ‘vriendelijk zijn’ voor hen een gewoonte.”
5. Verzin geen smoesjes
Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten. Naarmate kinderen opgroeien, is het belangrijk om ze verantwoordelijk te houden voor hun eigen acties.
Het is alleen niet altijd even effectief om ze geforceerd ‘sorry’ te laten zeggen. Ga eerst in gesprek: waarom vind jouw kind het normaal om dit te doen? En hoe denkt hij/zij dat de ander zich hierdoor voelt? Door ze hier bewust over te laten nadenken, is de kans een stukje groter dat er oprechte excuses komen.
6. Accepteer boosheid
Je hoeft niet altijd de leuke, lieve ouder te spelen. Kinderen worden nou eenmaal wel eens boos, en dat hoort er gewoon bij. Geef ze hier ook de ruimte voor, en blijf altijd aandachtig luisteren. Je mag soms best een beetje streng zijn, maar dat betekent niet dat je je kinderen naar beneden moet halen om hun gedrag. Uiteindelijk is het altijd van belang dat je blijft vertellen dat je ondanks alles van ze houdt om wie ze zijn, concludeert Pressman.
Lees ook: Aha: hierdoor krijgen sommige ouders spijt van de naam die zij hun kind geven
Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!