Met deze tips ziet het er allemaal heel natuurlijk uit
Presenteren behoort voor veel mensen niet tot de categorie ‘favoriete bezigheden’. Iedereen kijkt naar je, je moet een tekst onthouden en vaak moet je ook nog eens een PowerPoint bedienen…. Het kan zenuwslopend zijn. Een goede presentatie staat of valt vaak met de voorbereiding. Hoe zorg je er bij het voorbereiden van een presentatie voor dat je je zelfverzekerd voelt en dat ook kunt uitstralen? Wij geven je een aantal tips.
Lichaamstaal
Allereerst: je lichaamstaal is erg belangrijk voor hoe je tijdens een presentatie overkomt. Houd je armen niet achter je rug, maar houd ze voor je buik (waarbij je je handen in elkaar vouwt) of laat ze langs je lichaam hangen. Gebruik je handen verder alleen om af en toe iets uit te beelden of iets aan te wijzen. Zet je benen ook een beetje uit elkaar, zodat je stevig staat. Probeer daarnaast zo stil mogelijk te blijven staan: wiebelen of heen en weer lopen leidt af van het verhaal dat je vertelt.
Oogcontact en kleding
Veel mensen vinden het spannend om anderen tijdens een presentatie recht in de ogen aan te kijken. Gelukkig hoeft dat ook niet. Focus je op één punt in de ruimte dat net boven de hoofden van je publiek ligt. Daardoor lijkt het alsof je de mensen in het publiek aankijkt en ga je de angst uit de weg zonder dat anderen het doorhebben. Iets anders om op te letten: tijdens een presentatie sta je voor een groep mensen, die je uiterlijk allemaal in zich op zullen nemen. Het is dus belangrijk om een complimenteuze outfit te dragen waar jij je goed in voelt. Als jij je comfortabel voelt bij wat je draagt, straal je dat ook uit. Je ziet er dan een stuk ontspannener uit en dat heeft het publiek ook door.
Rode draad
Naast angst voor oogcontact hebben mensen vaak de angst dat ze hun tekst vergeten tijdens een presentatie. Vooral als je een lang verhaal gaat vertellen, is het handig om reminders te hebben zodat je de draad niet kwijtraakt. Als het tijdens de presentatie is toegestaan, kun je een aantal kaartjes met daarop steekwoorden meenemen. Je bent dan niet bezig met een specifieke zin die je uit je hoofd hebt geleerd, maar kunt wel af en toe spieken om te zien welk onderwerp je ook alweer moest behandelen. Het zorgt voor een natuurlijk klinkend verhaal waaruit niet blijkt dat je nerveus bent.
Ademhaling
Iets wat veel mensen tijdens een presentatie vergeten, is om op hun ademhaling te letten. Vooral als je lange zinnen moet gaan uitspreken, is het verstandig om dat van tevoren door te nemen. Dan weet je op welk punt in de zin je even een pauze moet nemen om adem te halen. Probeer ook op je spreektempo te letten. Immers: hoe sneller je praat, hoe sneller je buiten adem raakt. Je geeft door rustig te praten een relaxed signaal aan je publiek af en voorkomt dat je in paniek raakt.
Het allerbelangrijkste: oefenen
Tot slot het belangrijkste punt voor een goede presentatie: oefening. Of het nu gaat om je ademhaling, verhaal of lichaamstaal, het is belangrijk dat je het thuis van tevoren doorneemt. Vooral als je voor een spiegel staat, kun je goed zien wat je publiek tijdens je presentatie gaat aanschouwen. Gaan bepaalde stukjes nog niet goed? Oefen die dan nog meerdere keren. Heb je een tijdslimiet opgelegd gekregen voor je presentatie? Oefen hem dan een paar keer met een stopwatch ernaast, zodat je weet hoe lang je erover doet. Dan heb je nog tijd om je presentatie te rekken of juist in te korten als dat nodig blijkt. Ook is het verstandig om te oefenen met eventuele kaartjes en om te checken of je uitkomt met je ademhaling. Een goede voorbereiding is bij een presentatie echt het halve werk!
Lees ook: Aha: mensen die tegen zichzelf praten zijn eigenlijk heel slim
Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!
Bron: Ze | Beeld: Unsplash, ThisisEngineering RAEng