Zes eet- en drinkgewoonten die in Italië not done zijn

Je kunt het maar beter weten

We gaan maar al te graag op vakantie naar Italië; vooral om het heerlijke eten en drinken! Maar laat dat nou net hetgeen zijn waarvoor de Italianen een aantal belangrijke ongeschreven regels hebben. 

Onderzoek

Fabio Parasecoli, hoogleraar voedingsstudies aan de New York University, onderzocht de gebruiken van de Italianen in het boek ‘Gastronativism‘. Volgens hem houdt hun fixatie op regels wat betreft eten en drinken verband met hun identiteit. “Eten symboliseert de identiteit en sociale dynamiek van een gezelschap.” Heb jij binnenkort een bezoek aan Italië op de planning staan? Dan is het wellicht verstandig om iets te weten over de volgende ongeschreven regels:

1. Ontbijt is zoet, niet hartig

In een typisch Italiaans hotel hoef je geen spek en eieren te verwachten bij het ontbijt. “Italië is van origine agrarisch en erg arm”, vertelt Italiaanse voedselhistoricus, Francine Segan. “Mensen aten restjes voor het ontbijt, en dat was meestal wat hard brood geweekt in de ochtendmelk.” Naarmate de bevolking van Italië welvarender werd, werd het ontbijt uitgebreid met croissants, jam en andere luxeproducten. “Maar alsnog eten ze geen proteïne in de ochtend.”

2. Geen cappuccino na 11 uur ’s ochtends

Ja, je kunt na de lunch of het diner een cappuccino bestellen. Maar bereid je dan wel alvast voor op het collectief schudden van het hoofd van de Italiaanse bediening. “Dit heeft te maken met het feit dat melk erg moeilijk te verteren is”, vertelt Elizabeth Minchilli, culinair schrijfster. Cappuccino is volgens Italianen perfect voor bij een vullende eerste maaltijd van de dag, maar na een grote maaltijd allesbehalve verstandig.

3. Lunch en diner zijn op tijd

In Italië lunch je pas vanaf 13:00 uur, en dineren doe je rond 19:30 uur of zelfs later. “Dit heeft te maken met het feit dat Italië een zuidelijk land is”, vertelt Minchilli. Mensen werkten (vroeger) niet tijdens het warmste moment van de dag – rond het middaguur. “Dus je kwam thuis voor de lunch na een hele ochtend werken, rustte uit, ging weer aan het werk in de late namiddag voor nog eens vier uur.” Rond 19:00 uur was je dan thuis, dus daarna begon je pas met eten koken. Dit ritme zit er nog steeds in bij de Italiaanse bevolking.

4. Brood eet je niet vooraf

Wellicht krijg je dan wel een mandje brood geserveerd voordat je hoofdgerecht arriveert, maar je hoeft niet te verwachten dat er olijfolie en/of smeersels volgen. Het brood hoort namelijk bij een hoofdgerecht met vlees. Daarnaast wordt het brood niet van tevoren gegeten, omdat het te vullend zou zijn. “Volgens Italianen zorgt het er ook voor dat al het eten wat daarna komt naar niks smaakt”, aldus Minchilli. Brood is dus bedoeld om hoofdgerechten te complementeren, om eten op een vork te schuiven of restjes eten van het bord te ‘deppen’.

5. Apart betalen is not done

Italianen zijn allergisch voor gierigheid. “Het land was vroeger een aristocratie”, legt Segan uit. “En dat zit nog steeds een beetje in de Italiaanse cultuur.” Probeer met contant geld of één kaart te betalen en regel verder onderling wie wat betaald.

6. Gerechten delen is ongepast

Afgezien van het feit dat het er gierig uitziet, is het delen van iets anders dan een voorgerecht of dessert niet cultureel gebruikelijk. Want, zeggen Italianen, waarom zou je willen dat iemand van je bord eet met zijn of haar vork? Het uitwisselen van hapjes van elkaars gerecht is natuurlijk helemaal prima, maar in eerste instantie bestel je een gerecht ‘omdat je het hele gerecht zelf wilt opeten’.

Lees ook: Zo veel bikini’s gaan er mee in de koffer van een vrouw

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Adobe Stock