Sommige dingen kun je maar beter niet zeggen
Hoe ondersteun je iemand met vruchtbaarheidsproblemen? Het kan namelijk voor iemand even zwaar voelen als wanneer er bijvoorbeeld een naaste overlijdt. We vertellen je een paar simpele dingen die je in je achterhoofd kunt houden wanneer je er voor iemand wil zijn die hier mee kampt.
Verkeerde reactie
We get it: het is lastig om de juiste woorden te kiezen wanneer je er wil zijn voor iemand met vruchtbaarheidsproblemen. Veel mensen gaan nog de fout in en zeggen – goedbedoelde – dingen als: ‘Je wordt wel weer een keer zwanger!’ en ‘Dit is met een reden gebeurd’. Kies je woorden zorgvuldig, want het kan overkomen alsof verlies niet serieus genomen wordt, en dat kan gevoelens van eenzaamheid versterken. Wat een gevolg daarvan kan zijn? ”Dat mensen denken: ik ga hier niets over vertellen, want er is toch niemand die het begrijpt”, legt Dvora Entin, specialist in perinatale en aan voortplanting gerelateerde mentale gezondheid, uit aan Woman’s Health. Volgens haar kun je vruchtbaarheidsproblemen en perinataal verlies het beste benaderen als iets waarover wordt gerouwd. Een vrouw heeft volgens Entin in deze situatie namelijk vaak het gevoel dat ze iets verliest: een zwangerschap, een baby, óf het vertrouwen in haar eigen lichaam.
Zo doe je dat
Het doel is om aanwezig te zijn, maar geen reactie te verwachten. Entin legt uit: ”Heb je een vriendin die, bijvoorbeeld, vertelt dat ze volgende week een afspraak heeft om haar eitjes te laten invriezen? Stuur dan een berichtje als ‘Ik denk aan je. Ik hoop dat het allemaal goed gaat’.”
En zo juist niet
Gebruik nooit het woord ‘gelukkig’. Zeg bijvoorbeeld niet: ‘Gelukkig ben je nog jong. Gelukkig heb je al een kind. Gelukkig kwam je miskraam in een vroeg stadium’. Hierin zitten vaak aannames verborgen, terwijl we bij lange na niet weten hoe iemand zich moet voelen. Dit soort dingen zeggen we vaak om iemands lijden te verminderen, maar werkt averechts.