Moeilijke eter? Blijkbaar kun je hier niets aan doen

Er zijn meerdere factoren die hierin een rol spelen

We kennen allemaal wel een moeilijke eter. Iemand die geen enkele groente lekker vindt en slechts een aantal gerechten lust. Uit onderzoek blijkt dat die mensen er helemaal niks aan kunnen doen. Maar waar komt dat eigenlijk vandaan?

Moeilijke eters

Samen eten met een moeilijke eter is voor beide partijen niet altijd makkelijk en leuk. Jij wilt misschien uitgebreid koken, terwijl je weet dat diegene het (waarschijnlijk) toch niet gaat proberen. Moeilijke eters hebben het echter ook niet gemakkelijk, want zij kunnen al dagenlang tegen een etentje opkijken omdat ze bang zijn dat ze iets moeten eten dat ze niet lusten. Toch is er ook goed nieuws voor de moeilijke eters onder ons: volgens de wetenschap kun je er namelijk vrij weinig aan doen.

Genetische aanleg

Moeilijke eters hebben vaak een genetische aanleg die ervoor zorgt dat ze niet graag nieuwe dingen proberen, zo ook op het gebied van voeding. Deze mensen groeien vaak op in een omgeving waarin mensen ook niet graag iets nieuws uitproberen. Op die manier blijven positieve ervaringen met nieuw eten uit, terwijl avontuurlijke mensen juist wél graag iets nieuws eten. Zij doen positieve ervaringen op en blijven daarom doorgaan met experimenteren. Maar dit is niet de enige factor die meespeelt.

Smaak en geur

Ook individuele verschillen spelen een rol. Mensen verschillen namelijk in de manier waarop zij voeding ruiken en proeven. Sommige mensen zijn daarom gek op koriander, terwijl anderen het vooral zeepachtig vinden smaken. Dit komt wederom voort uit een genetische aanleg. De een reageert gevoeliger op smaken en geuren dan de ander. De simpele conclusie is dan ook: je kunt er (helaas) heel weinig aan doen. Geniet dus vooral van alle dingen die je wél lekker vindt!

Lees ook: Onderzoek: zoveel vrouwen drinken toch tijdens zwangerschap

Bron: Vriendin, Self.com | Beeld: iStock