‘Een vak wegstrepen mag, maar de examens gaan door’
Vorig jaar was er al veel te doen rond de eindexamens, en dit jaar is dat niet anders. Helaas houdt corona het land nog in zijn greep en heeft het onderwijs hierdoor flink te verduren gehad. Minister Slob van Onderwijs heeft vandaag de regels bekendgemaakt. We zetten op een rijtje wat je moet weten eindexamens.
Eindexamens tijdens corona
De afgelopen weken is er in de media veel te doen geweest rond de eindexamens. Vandaag heeft minister Arie Slob van Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media de precieze details bekendgemaakt. Dit moet je erover weten:
1. Gaan de eindexamens door ondanks corona?
Ja. De eindexamens gaan dit jaar gewoon door. Examenkandidaten krijgen een eindcijfer dat is gebaseerd op zowel de centrale eindexamens, als de schoolexamens die ze de afgelopen tijd hebben afgelegd. Eindexamenkandidaten mochten de afgelopen tijd al gewoon naar school. Zo hoopt minister Slob hen tegemoet te komen.
2. Wanneer vinden de examens plaats?
De reguliere eindexamens vinden plaats eind mei. Dit heet het ‘eerste tijdvak’. Normaal gesproken volgt hierna een ’tweede tijdvak’ voor de herkansingen. Dat is dit jaar anders. Er komt namelijk een regeling voor leerlingen die ziek zijn of in quarantaine zitten tijdens het eerste tijdvak. Of voor kandidaten die door corona en de lockdown meer tijd nodig hebben om zich voor te bereiden. Het tweede tijdvak kan hiervoor gebruikt worden. Zo hebben leerlingen de mogelijkheid om een eindexamen niet in het eerste tijdvak te doen. Daarnaast volgt er nu een ‘derde tijdvak’. Dit is speciaal voor de herkansingen, omdat deze meestal niet in het tweede tijdvak zullen plaatsvinden. De precieze data zijn als volgt:
- Eerste tijdvak: maandag 17 mei tot dinsdag 1 juni
- Tweede tijdvak: maandag 14 juni tot vrijdag 25 juni
- Derde tijdvak: dinsdag 6 juli tot vrijdag 9 juli
3. Hoe zit het met de herkansingen?
Eerder is al aangekondigd dat leerlingen een extra herkansing krijgen voor hun centrale examens. Ze mogen nu dus in twee vakken een centraal examen herkansen. De herkansingen kunnen zowel in het tweede, als in het derde tijdvak plaatsvinden.
4. Wordt de becijfering aangepast?
Ja. Het College voor Toetsen en Examens (CvTE) gebruikt dit jaar een andere normering. Dit betekent dat scholen minder strenge regels gebruiken om de uiteindelijke cijfers te berekenen. Bovendien heeft minister Slob vandaag aangekondigd dat leerlingen een vak mogen wegstrepen. Zo kunnen zij ook ná de herkansingen nog een extra onvoldoende hebben. De enige voorwaarde is dat de vakken wiskunde, Engels, of Nederlands niet worden weggestreept. Dit cijfer blijft wel zichtbaar op de lijst, maar telt niet mee. Hiermee worden de leerlingen extra tegemoetgekomen.
Lees ook: Leraren willen scherpere coronamaatregelen in de klas
Bron: Examenblad, NOS | Beeld: Videostill YouTube OOG TV