Dit is waarom je de kassabon beter niet kunt aannemen



De kassabon kun je beter laten zitten

Bij veel winkels vragen de kassamedewerkers: 'wilt u het bonnetje mee?' Meestal nemen we het uit gewoonte aan, om het vervolgens in de prullenbak te gooien. Of we stoppen het in onze handtas waar we een halfjaar later een heel arsenaal aan verfrommelde kassabonnetjes uithalen. Wij willen je aanraden om de kassabon voortaan niet aan te nemen. Niet alleen omdat het veel rommel scheelt, maar ook om déze reden.

Bonnetje

Als het gaat om een kledingstuk of elektronisch apparaat, ja dan heb je die bon wel nodig. Vaak geldt het als garantiebewijs als er iets mis mee is, maar ook moet je die bon gebruiken als je nog wilt ruilen. Maar koop je alleen een tube tandpasta in de drogist, een koffie op het station of je avondeten in de supermarkt, dan heb je de bon meestal niet nodig. Zeg daarom in zulke gevallen ook eens dat je de bon niet mee hoeft als je toch weet dat je hem thuis weggooit.

Recyclen

Wij gooiden voorheen best vaak het bonnetje gewoonweg bij het oud papier. Zo wordt het gerecycled, toch? Niet dus! Meestal zijn kassabonnen gemaakt van een speciaal papier met een laagje erover waardoor de bon niet opnieuw bedrukt kan worden. Ook zitten er schadelijke BPA- en BPS-chemicaliën in het inkt waarmee de bonnetjes bedrukt worden. Zouden de bonnen dus gerecycled worden dan komen die chemicaliën vrij in het proces.

Heb je dus de keuze en heb je de bon niet per se nodig, zeg dan altijd dat je de bon niet mee hoeft voordat deze geprint wordt. Zo hoeft ook de kassamedewerker hem niet weg te gooien.

Lees ook: Waarom hebben jassen drukknopen met lusjes op de schouders?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Viva | Beeld: Pexels