Dit ijsje is net zo lekker als het schepijs bij de ijssalon
Hoewel je het aan het weer niet echt kunt afzien, is het toch echt zomer in ons land. Tropische temperaturen of niet, bij zomer hoort een ijsje. Wat dan de beste keuze is als je op je gewicht wilt letten? Wij weten het én vertellen je hoe je zelf dat gezonde ijsje in elkaar flanst.
Ten eerste is waterijs eigenlijk altijd een gezonde optie om voor te gaan. In een raketje zitten bijvoorbeeld maar 41 calorieën per ijsje en een perenijsje bevat slechts 50 calorieën. Zo erg is het dus niet als je zo’n waterijsje neemt. Zelfs twee zijn niet echt slecht voor je, alleen heb je niet altijd zin in waterijs. Gelukkig is er nog een goede tweede optie: sobertijs!
Sobetijs is gemaakt op waterbasis en aan sommige soorten wordt een beetje room toegevoegd. Het beste sorbetijsje dat je kunt nemen is die met citroenijs. Hier wordt geen room aan toegevoegd omdat room en citroenzuur samen gaan schiften. Wel bevat het ijs een beetje suiker om de zure smaak van citroen wat te neutraliseren.
Zelf sorbetijs maken? Wij hebben een paar recepten voor je:
Aardbeiensorbet
Dit heb je nodig:
- 500 gram bevroren aardbeien
- 250 milliliter water
- 125 gram kristalsuiker
- 1 limoen
Zo maak je het:
- Knijp het sap uit de limoen en doe het in een keukenmachine. Voeg alle andere ingrediënten toe en zet de keukenmachine aan, laat deze twee minuten aanstaan en je ijs is klaar!
Citroensorbet
Dit heb je nodig:
- 180 milliliter slagroom
- 400 milliliter citroensap
- 5 gram carobepoeder (optioneel)
- 200 milliliter water
- 220 gram kristalsuiker
Zo maak je het:
- Doe de slagroom, water, suiker en carobepoeder in een pan. De caraobepoeder zorgt ervoor dat het ijs dik kan worden. Heb je geen carobepoeder? Dan is er ook nog geen nood aan de man, dan kun je het gewoon weglaten.
- Breng het mengsel aan de kook en roer af en toe. Wacht tot het mensen dik wordt en laat het daarna koelen in de vriezer. Zet het hier een tijdje af, maar niet zo lang dat het mengsel hard wordt.
- Schenk daarna de citroencap door het mengsel en zet het daarna wel in de vriezer tot het geheel hard is geworden. Daarna kun je bolletjes uit het ijs scheppen.
Meer lezen:
Fan van dit artikel? Bewaar hem op Pinterest!
Bron: Margriet | Beeld: Pixabay