‘Hogere bloedsuikerwaarden zorgen voor een slechtere eicel-kwaliteit’
Er zijn genoeg redenen om niet te veel suiker in je dieet te hebben. Daar komt nu nog een reden bij: het heeft namelijk negatieve gevolgen voor je vruchtbaarheid. Hoe het zit, lees je hier.
Suiker is slecht voor de vruchtbaarheid
We vallen maar direct met de deur in huis: het eten of drinken van te veel suikers kan de kans dat je zwanger raakt drastisch verlagen. Dit is gebleken uit onderzoek van de Harvard Universiteit. Zij ontdekten dat mensen die veel suikerhoudende drankjes consumeren, aanzienlijk minder snel zwanger worden. De Universiteit van Boston stelde bovendien vast dat één zo’n drankje per dag de vruchtbaarheid bij vrouwen al met een kwart kon laten dalen. Bij mannen was dit een derde. Volgens de onderzoekers komt dit omdat alle suikers de hormonen beïnvloeden en daardoor de kwaliteit van ei- en zaadcellen afneemt.
Hoe zit het precies?
Uit veel suikers worden in de fabrieken alle voedingsstoffen verwijderd. Hierdoor krijg je er snel een boost van, maar is je lichaam uiteindelijk meer energie kwijt met het afbreken van deze suikers. Daarom heten dit ook wel ‘lege koolhydraten’. Hoe meer je hiervan eet, hoe hoger je bloedsuiker wordt. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat je lichaam insuline aanmaakt. Insuline zorgt er namelijk voor dat de suikers weer uit de bloedbaan en uit je cellen verdwijnen. Deze insuline en de hoge bloedsuikerspiegel samen zorgen ervoor dat de kwaliteit van je eicellen achteruit hollen. Bovendien geldt dit voor zowel IVF als een ‘natuurlijke’ bevruchting. Ook goed om te weten is dat het vooral belangrijk is om in de aanloop naar je ovulatie te letten op je suiker-intake. Zo heeft de hoeveelheid suiker die je eet dus direct invloed op je vruchtbaarheid.
Wat doe je ertegen?
Je voelt ‘m al aankomen: de makkelijkste manier om dit tegen te gaan, is om simpelweg minder suikers te eten. Schenk dus nog een kop thee in (zonder suiker) in plaats van een frisdrankje. Of zoek eens naar alternatieve zoetstoffen, zoals honing of maple syrup. Net zo lekker, maar net iets gezonder. Ook helpt het om de lege koolhydraten van suikers te vervangen door bijvoorbeeld volkoren granen, noten en zaden. Hiermee zorg je dat er geen hoge pieken in je bloedsuikerwaarden zitten, want die zijn nou net zo slecht voor je vruchtbaarheid. Daarnaast is het belangrijk te blijven sporten. Door met regelmaat te bewegen, zorg je dat je lichaam de aanmaak van insuline beter reguleert, wat ervoor zorgt dat je bloedsuikerspiegel daalt. En da’s weer goed voor de vruchtbaarheid.
Lees ook: Het COVID-vaccin en vruchtbaarheid: dit zeggen drie artsen erover
Bron: Women’s Health Mag | Beeld: Unsplash, Camylla Battani