Met deze tips wen je er makkelijk aan
Vannacht, in de nacht van zaterdag op zondag om 02.00 uur, gaat de klok weer een uur vooruit. Dit betekent dat we dus een uurtje verliezen en daarmee een uur korter slapen. Niet zo’n probleem toch, aangezien het in het weekend is? Blijkbaar wel, want veel mensen hebben er daadwerkelijk veel last van. Met deze tips wen je snel aan de verandering.
Invoering en gevolgen
De zomertijd is ingevoerd in 1977, toen er een energiecrisis was in Nederland. Door de zomertijd zou het ‘s avonds een uur langer licht zijn, waardoor de lichten dus niet zo snel aan hoefden. Het ingaan van de zomertijd heeft voor veel mensen voordelen: het is ‘s avonds langer licht, waardoor we meer energie krijgen en weer meer zin hebben om dingen te ondernemen. Maar het betekent ook dat je lichaam uit je vertrouwde 24-uurs ritme wordt gehaald. Dit is best wel een aanslag op je lijf. Het gaat zelfs zo ver dat het aantal verkeersongevallen in de spits, fouten op het werk en hartinfarcten op de maandag na de ingang van de zomertijd maar liefst vijf procent hoger liggen dan normaal.
Zo overleef je het
Om de aanslag op je lichaam zo klein mogelijk te houden en snel te wennen aan de nieuwe tijd, kun je de volgende tips opvolgen. Zo loop je snel weer ‘in de pas’:
1. Maak een ochtendwandeling
Door in de ochtend het natuurlijke daglicht op te vangen, maakt je lichaam ‘s avonds melatonine aan. Hierdoor kun je beter in slaap komen en lig je niet uren te woelen om de volgende dag weer vermoeid wakker te worden.
2. Vermijd blauw licht
Het kan heel verleidelijk zijn om in bed nog even door je Facebook-tijdlijn heen te scrollen of een spelletje te spelen, maar je kunt dit blauwe licht dat van je telefoon afkomt maar beter vermijden. Het blauwe licht heeft namelijk hetzelfde effect op je lichaam als ochtendlicht, waardoor je hersenen het seintje krijgen dat het nog geen tijd is om te gaan slapen.
4. Probeer een ontspanningsoefening
Lig je op tijd in bed maar kun je de slaap niet vatten, omdat je lichaam je vertelt dat het toch écht een uur eerder is? Probeer dan eens een ontspannende ademhalingsoefening uit. Hierdoor word je rustiger, wat het makkelijker maakt om in slaap te vallen.
5. Slaap niet te lang uit
Ook al heb je door de ingang van de zomertijd weinig geslapen en ben je moe: slaap in het weekend niet langer dan 1,5 uur uit. Hierdoor zal je biologische klok namelijk nog meer uit het ritme raken dan deze al is.
Lees ook: Vader is boos: ‘Mijn zoon pest een klasgenoot omdat hij homo is’
Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!
Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Unsplash