Wij zien dit plan wel zitten
Aankomende zondag kunnen we een uurtje langer slapen; de klok gaat op de nacht van zaterdag op zondag een uurtje achteruit. Hoewel we het een zegen vinden dat we een uurtje langer kunnen slapen, is het een vloek om ieder half jaar die verdraaide klok te verzetten. Voor degenen die zich hieraan groen en geel ergeren hebben we wellicht goed nieuws.
Ook leden van het Europese Parlement vinden dat de EU-regeling over het verzetten van de klok onlogisch is en ze willen daarom stemmen om dit af te schaffen. Dit wordt vermoedelijk gedaan in december, meldt RTL Nieuws. Sinds 1977 werd de maatregel in Nederland in het leven geroepen om de klok te verzetten in de zomer of winter. Dit werd destijds gedaan om energie te besparen. De afwisseling van zomer- naar wintertijd en vice versa zou volgens de leden van het parlement meer nadelen hebben dan voordelen. Daarom zien zij het graag voor zich dat we de zomer- en wintertijd afschaffen.
Wat als…
In december buigen de parlementariërs zich over deze kwestie. Als het voorstel wordt goedgekeurd zijn we er echter nog niet. De Europese Commissie moet het plan goedkeuren en daarna moet de meerderheid van de EU-landen het plan goedkeuren. Is dat het geval? Dan is de zomertijd verleden tijd en maken we het gehele jaar door gebruik van de wintertijd oftewel de standaardtijd. Desalniettemin kan het zo twee jaar duren voor de zomertijd daadwerkelijk wordt afgeschaft.
Zeventig landen
Momenteel hebben zeventig landen een zomer- en wintertijd. Het eerste land dat deze maatregel doorvoerde was Duitsland, op deze manier wilde het land besparen op kolen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Nederland volgende een dag later. Na de Tweede Wereldoorlog kwam men tot de conclusie dat de zomertijd het ritme van de mens in de war schopte en werd de zomertijd weer afgeschaft. Echter, de oliecrisis in 1973 leidde tot het opnieuw invoeren van de zomertijd. Nederland geloofde eraan in het jaar 1977.
Lees ook: het grootste winkelcentrum van Nederland komt in déze stad te staan
Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pixabay