Handig nu de wintertijd is ingegaan
Een goede nachtrust is essentieel voor je gezondheid en welzijn, maar voor veel vrouwen is in slaap vallen vaak een uitdaging. Stress, schermtijd en een druk leven kunnen je slaapritme flink verstoren. Gelukkig zijn er manieren om je nachtrust te verbeteren. Met deze 10 tips val je sneller in slaap en word je uitgeruster wakker!
1. Creëer een vaste slaaproutine
Probeer elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan, zelfs in het weekend. We snappen dat je graag langer blijft liggen als je niet hoeft te werken, maar daar doe je je slaapritme geen plezier mee. Door elke dag op hetzelfde tijdstip op te staan en te gaan slapen, creëer je een routine, en daar is je lichaam gek op. Dit helpt je biologische klok te reguleren en zorgt voor een betere nachtrust.
2. Drink geen cafeïne in de avond
Koffie, thee en zelfs chocolade bevatten cafeïne, en we weten wat dat betekent… een minder goede nachtrust. Probeer je cafeïne-inname te beperken door op z’n laatst vroeg in de middag cafeïnehoudende drankjes te nuttigen. Zo help je je lichaam om ’s avonds beter in slaap te vallen.
3. Richt je slaapkamer rustgevend in
Je slaapomgeving speelt een grote rol in hoe goed je slaapt. Zorg ervoor dat je slaapkamer donker, koel en stil is. Neem bijvoorbeeld verduisterende gordijnen of een slaapmasker om licht buiten te houden.
4. Beperk schermtijd in de avonduurtjes
Telefoons, tablets en computers schijnen blauw licht, wat je natuurlijke slaapritme kan verstoren. Probeer minstens een uur voor het slapengaan je schermen weg te leggen. Kies in plaats van je favoriete serie een boek of andere ontspannende activiteit.
5. Creëer een avondritueel
Probeer eens een avondritueel voor jezelf te creëren. Dat kan bijvoorbeeld door een douche te nemen, een uitgebreide skincare routine, gevolgd door lezen op de bank met een lekker kopje thee. Zo’n rustgevend avondritueel zal je lichaam gaan herkennen en laten weten dat het tijd is om te ontspannen en naar bed te gaan.
6. Eet geen zware maaltijden vlak voor bedtijd
Probeer niet te laat zware of pittige maaltijden te eten, want dit kan je spijsvertering belasten en je wakker houden. Kies voor lichte snacks zoals een banaan of een handjevol noten als je trek hebt. Pas ook op met te veel suiker, want hierdoor kun je weer een nieuwe energiepiek ervaren.
7. Probeer ademhalingsoefeningen
Ademhalingstechnieken kunnen helpen om je lichaam te kalmeren en je sneller in slaap te laten vallen. Adem vier seconden in, houd je adem zeven seconden vast en adem acht seconden uit. Zo komen zowel je geest als lichaam tot rust.
8. Beweeg voldoende, maar niet vlak voor het slapengaan
Als je gedurende de dag actief bent, helpt dit om ’s avonds dieper te slapen. Maar probeer intensieve work-outs niet al te laat uit te voeren, want sporten verhoogt je hartslag en stimuleert je lichaam, wat het moeilijker kan maken om tot rust te komen en in slaap te vallen.
9. Verminder stress door journaling
Lig je vaak te piekeren in bed? Dan kan journaling een oplossing zijn. Je schrijft voor het slapengaan je gedachten van je af, want het helpt je hoofd leeg te maken en stress te verminderen.
10. Zorg voor genoeg daglicht
Je natuurlijke dag-en-nachtritme wordt bepaald door het op- en ondergaan van de zon. Zorg daarom dat je voldoende daglicht ziet, zodat je een gezond slaap-waakritme kunt behouden. Probeer overdag lekker naar buiten te gaan of zorg voor voldoende natuurlijk licht in huis.
Lees ook: Onderzoek wijst uit: meer dan de helft van de Nederlanders wil klok niet meer verzetten
Artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Beeld: Pexels / Ketut Subiyanto