Daar ligt het dus aan!
Uiteindelijk hopen we allemaal gelukkig te zijn in een relatie. Maar jammer genoeg zijn er ook relaties waarin geluk niet voor beiden voorop staat: bijvoorbeeld als je in een relatie zit met een narcist. Maar waarom voelen we ons dan eigenlijk zo aangetrokken tot deze personen? Wij leggen het je uit.
Narcist
Een relatie met een narcist kan letterlijk verslavend zijn. Maar om te begrijpen hoe die verslaving ontstaat en werkt, is het belangrijk om te weten hoe de relatie begint. En dan met name hoe hartstochtelijk zo’n relatie in het begin is. “Verliefd worden op een persoon met een narcistische persoonlijkheid is vanaf het begin heel intens”, vertelt narcsimecoach Lot Anne Mulder. “Je wordt bijvoorbeeld overladen met berichtjes en aandacht. Een narcist weet precies waar jij naar snakt en die geeft dit dan vervolgens. Of dit nu aandacht is, goede gesprekken, geld of cadeautjes, het wordt gegeven. Een narcist spiegelt veel. Jouw normen, waarden, doelen en lange termijnplannen worden gekopieerd en aan jou teruggegeven. Jij hebt echt je prins(es) op het witte paard gevonden, en dat geeft zo’n euforisch gevoel.”
True colors
Een narcist laat vaak diens true colors zien, wanneer diens partner zich eenmaal aan hem of haar heeft gebonden. Je zal dan zien, dat na het bindmoment, de dynamiek gaat veranderen, volgens Mulder. “Vaak gebeurt dat als mensen gaan samenwonen, trouwen, gaan emigreren, of wanneer er een baby op komst is. In feite gebeurt het wanneer het moeilijker wordt om terug te gaan naar je oude leven.”
Een narcist kan op ontzettend veel manieren een negatieve impact hebben op de relatie. Dit heeft alles te maken met de persoonlijkheidsstoornis waar ze aan lijden. Narcisten zijn vaak verslaafd aan aandacht, en kunnen het niet goed hebben als hun partner ook tijd met anderen doorbrengt. Ze houden weinig rekening met anderen, zijn niet in staat zich in een ander in te leven en kunnen met enorme woede reageren op kritiek. Anderzijds kunnen ze het zelfvertrouwen van hun partner helemaal doen afbrokkelen. Ook zijn ze een ster in manipuleren. Oftewel: allemaal redenen om niet bij iemand te zijn die een narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft. Maar waarom blijven mensen dan toch bij dit soort partners?
Vier grote redenen
Over het algemeen zijn er vier grote redenen waarom mensen in een relatie met een narcist blijven, zo weet Mulder: traumabonding, niet voor mogelijk kunnen houder dat iemand écht zo is, brainwashing en co-depency.
1. De traumaband
“Een traumaband is een soort van verslaving, wat wordt gecreëerd door intermittent reinforcement. Dit houdt in dat de leuke momenten worden afgewisseld met verschrikkelijke momenten, dit is ook wat een relatie met een narcist kenmerkt”, vertelt Mulder. Die intens mooie momenten, bijvoorbeeld een prachtige vakantie, vuurwerk in de slaapkamer, diepe en mooie gesprekken, worden afgewisseld door enorme drama’s en enorme lows’.
2. Niet voor mogelijk kunnen houden dat iemand echt zo is
“Veel mensen zijn geneigd om te projecteren – zoals ze dat in de psychologie mooi noemen. Je gaat er dan vanuit dat iedereen in elkaar zit zoals jij ook in elkaar zit.” Zou jij dus nooit tegen een ander liegen? Of zou jij nooit iemand manipuleren voor persoonlijk gewin? Dan kun jij je niet voorstellen dat een ander dat wel kan. “Ook als je het letterlijk voor je ogen ziet gebeuren, is het soms moeilijk te erkennen dat het echt is gebeurd omdat het gewoon simpelweg niet is dat iemand dit bewust en met voorbedachten rade zo kan doen en bedoelen.”
3. Brainwash
Een persoon met een narcistische persoonlijkheidsstoornis wil uiteindelijk zo veel mogelijk controle over de persoon met wie hij of zij een relatie heeft. “Diegene is jou dan vaak aan het inprenten: ‘Je kan niet zonder mij, zonder mij is jouw leven niet leuk’. Deze boodschap – subtiel of onsubtiel – wordt vervolgens continu herhaald, waardoor veel mensen dit op den duur volledig gaan geloven. Dit maakt het ook zo eng om een relatie te verbreken, omdat je écht gelooft dat het leven niet leuker wordt na de breuk.”
4. Co-dependency
Vaak houdt de brainwash verband met co-dependency. Door die brainwash krijgen mensen namelijk een laag zelfbeeld. De relatie waarin niet-narcistische personen dan zitten, maken ze belangrijker dan henzelf. Het voortbestaan van de relatie wordt dus belangrijker dan eigen (persoonlijk) geluk, diens eigen wensen of diens eigen gezondheid. “Dit noem je co-dependency. Sommige mensen zijn al ‘codependent’ voordat ze in een relatie met een narcist komen en sommige mensen worden langzaam codependent gemaakt in een relatie met een narcist. Het is dus enorm belangrijk om die codependency-cirkel te verbreken.”
Lees ook: ‘Ik heb een raar gevoel bij de nieuwe vriendin van mijn zoon’
Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!
Bron: Marie Claire | Beeld: Pexels