9 dingen die je niet moet doen als je ruzie hebt met je partner

Vooral nummer 7 maakt het vaak alleen maar erger...

Zelfs in de meest gelukkige relatie is een ruzie zo nu en dan onvermijdelijk. Sterker nog: meningsverschillen en discussies kunnen juist voor een betere relatie zorgen. Maar dan is het wel belangrijk dat je deze negen dingen niet doet als je ruzie hebt met je partner. 

Ruzie

Hoewel een ruzie uiteindelijk kan leiden tot een sterkere relatie, is het nooit leuk om met je partner te ruziën. "Wanneer we het gevoel hebben dat we aangevallen worden, is ons instinct om defensief te worden, terug te vechten en de ruzie te escaleren", legt therapeut Emily Sterns uit aan Well+Good. Van een mug een olifant maken, olie op het vuur gooien, je kent het wel. Een ruzie is onvermijdelijk, maar door onderstaande negen dingen níet te doen, kun je er wel voor zorgen dat de ruzie niet uit de hand loopt en voor een deuk in je relatie zorgt.

1. Tegen je partner praten, niet mét je partner

Het is heel logisch dat je precies wilt vertellen wat jou dwarszit of waar je het niet mee eens bent. Maar let op dat het geen eindeloze monoloog wordt. "Hierdoor is er geen ruimte voor samenwerking, compromis of groei. Het kan makkelijk de gevoelens van je partner ongeldig maken of zijn/haar behoeften tenietdoen", legt therapeut Elizabeth Marks uit. Dit kan ervoor zorgen dat de ruzie heviger wordt en moeilijker op te lossen is.

2. Je partner in de rede vallen of niet op hem/haar reageren

Als iemand ooit door je heen heeft gepraat terwijl jij aan het praten was, weet je hoe vervelend dat kan zijn. Op die manier kun je niet zeggen wat je wilde zeggen én het geeft je het gevoel dat het de ander niet veel boeit wat jij te zeggen hebt. Daarom is het heel belangrijk dat je je partner niet in de rede valt als jullie ruzie hebben. Volgens relatietherapeut Rachel Wright is het in elk gesprek belangrijk dat je om de beurt communiceert. Om nog een stap verder te gaan, kun je tussen elke beurt even pauzeren. "Zorg ervoor dat je begrijpt wat de ander heeft gezegd voordat je verder gaat. Op die manier kun je echt reageren op wat hij/zij zei en niet op wat je denkt te hebben gehoord", legt Wright uit.

Wat minstens zo vervelend is als je partner in de rede vallen, is praten zonder op je partner te reageren. Op deze manier geef je een signaal af dat de gevoelens of gedachten van de ander er niet toe doen. Het is beter om te erkennen wat je partner zojuist heeft gezegd of te vragen om verduidelijking. Op die manier kom je erachter wat je partner precies bedoelt en hoe hij/zij dit wil oplossen.

3. Heel vaak het woord 'jij' gebruiken

'Jij deed dit' of 'jij had dat moeten doen' zijn zinnen die je beter kunt vermijden in een ruzie. Dat zit 'm voornamelijk in het gebruik van het woord 'jij'. Zelfs al bedoel je het goed, kunnen deze uitspraken behoorlijk beschuldigend of veroordelend overkomen. Met als gevolg dat je partner zich vaak defensief opstelt en de ruzie escaleert. "In plaats daarvan kun je beter in de ik-vorm praten", raadt Sterns aan. Zo praat je vanuit je eigen gevoel en loop je niet het risico de ander aan te vallen.

4. Oogcontact ontwijken

Lichaamstaal is ontzettend belangrijk, óók in een ruzie. We kunnen zoveel over de stemming en houding van de ander te weten komen, door alleen al naar de lichaamstaal te kijken. Wil je de ruzie netjes uitpraten? Dan is het essentieel dat je lichaam en je ogen actief betrokken blijven bij de discussie. Wend je lichaam daarom niet af, kijk niet de andere kant op en sla je armen niet over elkaar heen. Op die manier kan je partner namelijk de indruk krijgen dat je er niets om geeft. "Laat zien dat je aanwezig bent en dat je bereid bent om te luisteren", aldus therapeut Eliza Davis.

5. Anderen erbij betrekken

Het geeft je misschien een sterker gevoel om te weten dat je moeder of zus het met je eens is, maar het is een slecht idee om dit tegen je partner te zeggen. "Er is niets erger dan te zeggen dat iemand anders het met je punt eens is tijdens een ruzie", weet psychotherapeut Jennifer Teplin. "Hierdoor kan je partner zich extreem beoordeeld en alleen voelen. En het kan er ook nog eens voor zorgen dat je partner ook met de anderen ruzie krijgt." Het is daarom niet alleen beter om geen anderen in je ruzie te betrekken, maar ook om de ruzie niet in het bijzijn van anderen uit te vechten. Zo loop je niet het risico op ongevraagde meningen, die alleen maar olie op het vuur kunnen gooien.

6. Sorry zeggen als je het niet meent

Het is natuurlijk heel makkelijk om iemand te vertellen wat ze willen horen, vooral als je helemaal klaar bent met het geruzie. Maar 'sorry' zeggen als je het niet meent of als je niet begrijpt waarom je het eigenlijk zegt, lost uiteindelijk niets op. Op deze manier schuif je het probleem enkel even opzij. "Het is belangrijk om actief te proberen te ontdekken hoe je gedrag iemand pijn heeft gedaan of had kunnen doen", legt Davis uit. Pas als je dat begrijpt, zou je je moeten verontschuldigen.

7. Oude koeien uit de sloot halen

Het is zo verleidelijk om over een vorige ruzie te beginnen, maar dit maakt de ruzie in negen van de tien gevallen alleen maar erger. Het is belangrijk om niet af te dwalen en bij het probleem te blijven dat nu op tafel ligt.

8. Weglopen zonder een oplossing

Zolang je je fysiek en emotioneel veilig voelt, is het volgens Marks belangrijk om betrokken te blijven. Over het algemeen worden negatieve gevoelens alleen maar erger als ze niet worden opgelost. Weglopen in het heetst van de strijd kan worden gezien als dat je het niet meer uit wil praten met je partner. Maar ben jij iemand die in het heetst van de strijd juist de controle kwijtraakt? Dan kan het helpen om even af te koelen. "Sommige mensen willen liever eerst kalmeren voordat ze een ruzie uitpraten. Het is goed om dit uit te leggen aan je partner voordat je zomaar uit het niets wegstormt", aldus therapeut Gabriele MorseHierbij is het belangrijk om duidelijke afspraken te maken over het vervolg van het gesprek, zodat je partner niet het gevoel heeft dat ze achter worden gelaten.

9. Een ultimatum geven

Wat er ook gebeurt, dreig niet om de relatie te beëindigen terwijl je midden in een ruzie over een specifiek probleem zit. Uitspraken als 'ik wil scheiden' en 'ik wil uit elkaar' leiden tot defensiviteit, angst en onzekerheid bij de ander. En dat komt de ruzie zéker niet ten goede. Als je het gevoel hebt dat je bijna zo'n uitspraak doet, overweeg dan om even afstand te nemen van de situatie. Maar zoals hierboven ook al gezegd: vertel je partner duidelijk dat je even wilt kalmeren voordat je dingen zegt die je niet meent en maak duidelijke afspraken over het vervolg van de discussie.

Lees ook: 4 manieren om een ruzie met je partner uit te praten

Bron: Well+Good | Beeld: iStock