Een derde van de vrouwen heeft zoveel menstruatiepijn dat ze niet aan het werk kan
Het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen heeft nogal schokkende cijfers gedeeld: één op de drie vrouwen voelt zich tijdens haar menstruatie dusdanig slecht dat ze eigenlijk niet aan het werk kan. Toch wordt hier niet over gesproken met collega's en werkgevers, omdat menstruatiepijn nog taboe is.
Veel vrouwen kunnen niet of niet goed werken tijdens hun menstruatie.
Menstruatiepijn
Gynaecoloog Bertho Nieboer deed het grootste onderzoek ooit naar menstruatiepijn. Hij verzond een online enquête waarvan hij hoopte dat deze 10.000 keer ingevuld zou worden om zijn onderzoek te ondersteunen. Hij had nooit verwacht dat ruim 42.000 vrouwen tussen de 15 en 45 de enquête invulden. Uit dit onderzoek bleek dat 85 procent van de kandidaten iedere maand menstruatiepijn heeft zoals rug- en hoofdpijn. Bij een derde van de ondervraagden is die pijn zo heftig, dat ze niet of niet goed kunnen werken en sporten.
Taboe
Hoewel dus veel vrouwen veel hinder ondervinden van hun menstruatie, lijkt er nog een taboe op te rusten om het hierover te hebben met collega's en leidinggevenden. Veel vrouwen relativeren hun klachten omdat het er zogenaamd 'bij hoort', aldus Nieboer. Toch is het verstandig om met hevige pijn even langs de huisarts te gaan. Als de pijn je dusdanig belemmert in je dagelijks leven, kan het namelijk een symptoom van endometriose zijn, een aandoening waarbij het baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder groeit.
Verlof
In sommige landen krijgen vrouwen zogenaamd 'menstruatieverlof'. In Japan, bijvoorbeeld, krijgen vrouwen 12 dagen per jaar om vrij te nemen tijdens hun menstruatie, één dag in de maand dus. Zo kun je de dag met de heftigste pijn thuisblijven. Ook in Indonesië, Zuid-Korea, China en Taiwan hebben vrouwen recht op menstruatieverlof. In Europa heeft geen enkel land dit in de wet opgenomen, maar er zijn wel enkele bedrijven die dit beleid voeren. Critici zijn bang dat als het wettelijk wordt, vrouwen benadeeld worden. Ze zijn bang dat een werkgever liever voor een man zou kiezen dan voor een vrouw die maandelijks een dag thuisblijft.
Lees ook: Virale video laat zien dat keizersnede niet ‘de makkelijke optie’ is
Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!
Bron: HLN | Beeld: Pixabay