De overgang: wat is het en hoe kun je hem zo comfortabel mogelijk doorkomen?

Wij leggen het je uit

De overgang: een onvermijdelijke, en bij vlagen uitdagende, fase in het leven van menig vrouw. Het is een tijd waarin het lichaam zich aanpast aan de veranderende hormoonhuishouding en waarin fysieke en mentale ongemakken op de loer liggen. Maar het is ook een periode waarin vrouwen zichzelf beter leren kennen en zichzelf de kans geven om hun eigen kracht te ontdekken. In dit artikel vertellen we je meer over wat de overgang precies inhoudt, en hoe je deze zo comfortabel mogelijk door kunt komen.

De overgang: wat is het precies?

De overgang is een periode waarin een vrouw haar vruchtbare periode afsluit en de productie van het oestrogeen afneemt. Dit gaat vaak gepaard met fysieke en mentale klachten, zoals opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen en vermoeidheid. De overgang begint meestal rond het 45e levensjaar, maar kan ook eerder of later optreden. Gemiddeld duurt deze fase zo'n 4 jaar, maar het kan ook langer duren.

Hoe kun je de overgang zo comfortabel mogelijk doorlopen?

De overgang kan voor sommige vrouwen een uitdagende periode zijn, maar er zijn gelukkig veel manieren om deze zo comfortabel mogelijk door te komen. Hieronder vind je een aantal tips.

Zorg voor een gezonde levensstijl

Een gezonde levensstijl kan ervoor zorgen dat je je beter voelt tijdens de overgang. Eet bijvoorbeeld gezonde en gevarieerde voeding, eventueel aangevuld met vitamine C van vitaminesperpost.nl en zorg voor voldoende beweging en slaap, en vermijd alcohol en roken zoveel mogelijk.

Praat erover

Het kan helpen om met vriendinnen of lotgenoten te praten over je ervaringen tijdens de overgang. Zo weet je dat je niet alleen bent en kun je tips en ervaringen uitwisselen.

Zoek afleiding

Probeer afleiding te zoeken wanneer je last hebt van opvliegers of stemmingswisselingen. Ga bijvoorbeeld lekker naar buiten, neem een rustgevend bad of ga creatief aan de slag.

Praat met je huisarts

Wanneer je veel last hebt van klachten, kan het verstandig zijn om hierover te praten met je huisarts. Samen kun je kijken welke behandelingen, medicatie of supplementen jou zouden kunnen helpen. Misschien zijn er ook nog supplementen die worden aangeraden, zoals bijvoorbeeld quercetine bij vitaminesperpost.nl.

Accepteer de veranderingen

Accepteer dat je lichaam verandert tijdens de overgang. Het is een natuurlijk proces en het hoort bij het leven. Probeer er niet te veel tegen te vechten, maar geef jezelf de ruimte om hieraan te wennen.

Het ontdekken van je eigen kracht

Naast alle fysieke en mentale uitdagingen die de overgang met zich meebrengt, biedt deze fase vrouwen ook de kans om hun eigen kracht te ontdekken. Het is een tijd waarin je jezelf beter (of zelfs opnieuw) leert kennen. Je komt erachter wat je nodig hebt om je goed te voelen en waarin je jezelf kunt uitdagen om nieuwe dingen te proberen. Misschien ontdek je wel nieuwe interesses of talenten waar je voorheen niet wist dat je ze had.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Hulc.

Lees ook: Aha: dít kussen zou helpen tegen rimpels en fijne lijnen

Artikel bewaren? Pin hem op Pinterest!

Beeld: iStock