Borstkanker bij jongere vrouwen: waar moet je op letten?

Hoe weet je eigenlijk wat 'normaal' is en wat niet?

Borstkanker komt vooral voor bij 50-plussers, maar dat betekent niet dat vrouwen op jongere leeftijd de diagnose niet kunnen krijgen. Wel kan het voor hen lastiger zijn om de tekenen en symptomen te herkennen. Een deskundige vertelt waar jongere vrouwen rekening mee moeten houden.

Onder de vijftig

Uit cijfers van borstkankerorganisatie Pink Ribbon blijkt dat de ziekte vorig jaar bij 17.181 mensen werd vastgesteld, waarvan 3436 mensen onder de vijftig. Ook jongere vrouwen moeten de gezondheid van hun borsten dus zeker in de gaten houden. De tekenen en symptomen van borstkanker zijn dan wel voor alle leeftijdsgroepen min of meer gelijk, maar er is een belangrijk punt waar vrouwen die nog niet in de overgang zijn geweest op moet letten.

Na de menstruatie

Helen Forristal is werkzaam bij een Ierse kankerstichting en weet te vertellen dat jongere vrouwen ook rekening moeten houden met hun menstruatie als ze zelf een borstkankercheck doen. "Jongere vrouwen die ongesteld worden, kunnen het beste een of twee weken na hun menstruatie naar tekenen van borstkanker zoeken", vertelt Forristal aan Her. "Dat is het beste moment. Tijdens je menstruatie kan het weefsel van je boezem er bobbeliger uitzien. Ook kunnen je borsten anders voelen en er anders uitzien dan normaal door hormoonschommelingen. Check dus pas een week na je menstruatie of je iets ongewoons ziet."

Eigen lichaam

Maar hoe merk je op of iets ongewoon is? Volgens Forristal is het van groot belang dat jonge vrouwen hun lichaam goed leren kennen: "Je moet weten wat normaal is, zodat je ziet en voelt wanneer iets niet meer normaal is." Het is daarom aan te raden om regelmatig voor de spiegel staan en boezem en oksels te bestuderen. Zo merk je sneller veranderingen op.

In de familie

Niet alleen je eigen lichaam, ook je familiegeschiedenis moet je volgens Forristal leren kennen. Als tantes, zussen, nichten, oma's of je moeder borstkanker op jongere leeftijd heeft gehad, kan dit voor jou ook betekenen dat er een hoger risiconiveau is. Andere mogelijke risicofactoren zijn vroeg ongesteld worden, laat in de overgang komen, het slikken van de pil en geen kinderen krijgen.

Lees ook: Deze 7 gewoontes beperken het risico op borstkanker

Bron: Her, Pink Ribbon | Beeld: Pexels