Draag jij de verkeerde behamaat? Dit is hoe slecht het voor je gezondheid kan zijn

beha

Ontzettend veel vrouwen dragen de verkeerde maat

Wist je dat zo’n zeventig procent van de Nederlandse vrouwen de verkeerde maat beha draagt? Grote kans dus dat jij ook de verkeerde maat draagt. De meeste vrouwen wuiven weg dat het ‘wel mee valt’ wanneer je niet de juiste bustier draagt, maar dat valt nog vies tegen. Het kan grotere gevolgen hebben dan je misschien denkt.

Ruggenwervel

Allereerst is een slechtzittende beha hartstikke oncomfortabel, maar het kan ook invloed hebben op je rug en het kan je zelfs hoofdpijn bezorgen. Wanneer je damesondergoed draagt dat te strak zit, kan dit de beweging in je bovenrug beperken, je ruggenwervel wordt op die plek namelijk wat stijf. Ook kun je hoofdpijn krijgen wanneer je een beha draagt die veel te klein is voor je borsten. Hierdoor geeft de bustier matige steun aan je voorgevel waardoor de spieren in je bovenrug en nek harder moeten werken om het gewicht van de dames te dragen. Wanneer je je nekspieren te veel belast, is de kans op hoofdpijn erg groot.

Juiste beha

Om erachter te komen welke behamaat jij hebt, kun je een werknemer bij een lingeriezaak raadplegen. Zij kunnen je bovendien ook advies geven over welke beha het mooiste bij jouw lichaam past. Je kunt er ook zelf achter komen of de beha die je draagt te klein is door de volgende dingen te checken:

  • Je beha zit niet lekker: prikken de beugels in je ribben? Dan is het een goed plan om even een sprintje te trekken naar de dichtstbijzijnde lingeriewinkel, want je hebt overduidelijk de verkeerde beha aan.
  • Achterkant van je behaband zit hoger dan aan de voorkant: dit is een teken dat je borsten niet goed worden ondersteund.
  • Verstelbare haakjes van je nieuwe beha zit op z’n strakst: beha’s worden wijder naarmate je ze draagt. Daarom wordt er aangeraden om een gloednieuwe beha op z’n lost te dragen, zodat je deze naar verloop van tijd strakker kunt doen als dat nodig is.  Draag jij ‘m al meteen op z’n strakst? Dan kun je beter een smallere band kiezen.
  • Behabandjes knellen of verschuiven: de bandjes moeten stevig op je schouder rusten, maar mogen zeker niet te strak zitten. Als je de bandjes nog kunt verstellen is er geen nood aan de man, is dit niet mogelijk? Dan moet je waarschijnlijk een andere maat hebben.
  • Je boezem puilt uit de bustehouder: lijkt het alsof je borsten uit de beha willen springen? Dan wordt het tijd voor een grotere cup.
  • Je borsten piepen onder de beha door: komt het voor jou herkenbaar voor dat je bustier niet op zijn plek blijft zitten wanneer je beweegt of je armen omhoog doet? Dan kan het zijn dat je behaband te lost zit of de cup die je draagt te klein is.

Lees ook: Met deze trucjes houd je je beha langer mooi

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash