Zwanger worden? Dit is waarom je dan eerst je gewicht moet checken

zwanger gewicht

Het is belangrijk om vooraf toch even op die weegschaal te gaan staan

Vrouwen die zwanger proberen te worden, doen er goed aan zichzelf eerst even te wegen. Uit een grootschalig onderzoek blijkt namelijk dat er een relatie bestaat tussen het gewicht vóór de zwangerschap en het risico op complicaties tijdens de zwangerschap. Volgens de wetenschappers loopt een zwangere vrouw een hoger risico op complicaties als ze te zwaar is vóórdat ze in verwachting raakt, dan wanneer ze dikker wordt tíjdens de zwangerschap.

Zo verminder je de kans op complicaties.

BMI

De onderzoekers baseren die conclusie op een analyse van de gegevens van 197.000 vrouwen. De wetenschappers verdeelden de vrouwen in zes groepen op basis van hun startgewicht, uitgedrukt in BMI. Hoe hoger het BMI aan het begin van de zwangerschap, hoe hoger het risico was op complicaties. Vrouwen met zeer ernstige obesitas (BMI hoger dan 40) lopen de meeste kans om complicaties te ondervinden tijdens hun zwangerschap. Maar lieft 94 procent van vrouwen die in deze categorie vielen, had er dan ook last van tijdens de draagperiode. Bij vrouwen met ernstige obesitas (BMI tussen de 35 en 40) was dat 60 procent. Bij vrouwen met een gezond BMI (tussen de 18,5 en 25) was de kans op complicaties 33 procent.

Complicaties

Een te hoge bloeddruk, diabetes en zwangerschapsvergiftiging waren de meest voorkomende complicaties. Vrouwen die voor hun zwangerschap te zwaar waren, moesten ook vaker een keizersnede ondergaan en kregen vaker een te vroeg geboren kind. Ook was de baby vaker kleiner of juist groter dan gemiddeld.

Aankomen

De onderzoekers stellen dat hoe hoger de BMI is aan het begin van de zwangerschap, des te lager de toename mag zijn tijdens de zwangerschap. Hoewel elke vrouw zal aankomen wanneer ze in verwachting is, het is belangrijk dat het niet te veel wordt. “Maar een te hoge BMI van vrouwen met een zwangerschapswens is belangrijker om aan te pakken dan de toename in gewicht tijdens de zwangerschap”, zegt hoofdonderzoeker Vincent Jaddoe. “We zouden veel meer aandacht moeten hebben voor voeding en gewicht van toekomstige ouders voordat ze een zwangerschap ingaan. Die zorg kan de huisarts, verloskundige of gynaecoloog geven.” Hieronder vind je een overzicht met het aantal kilo’s dat een vrouw met jouw BMI volgens de onderzoekers zou mogen aankomen tijdens de zwangerschap:

tabel bmi zwangerschap

Lees ook: Dit zijn de beste manieren om met ochtendmisselijkheid om te gaan

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: NRC | Beeld: Pexels