Wat is 'slow parenting' en hoe weet je of het iets voor jou is?

Hoe druk hebben jouw kinderen het?

Weet je nog, een aantal jaren terug? Die reclames die erop wezen dat kinderen steeds meer 'druk, druk, druk' zijn? Tja. Je wilt natuurlijk dat je kroost alles haalt uit hun vriendschappen, school en hobby's. Maar is dat wel zo verstandig? Misschien is het tijd om 'slow parenting' te overwegen.

Overvolle agenda's

Nu de pandemie grotendeels voorbij is, vullen onze agenda's zich weer tot de nok met allerlei afspraken. Niet alleen voor jezelf, welnee! Ook alle activiteiten van je kinderen zijn weer in full swing. Dus een speelafspraak hier, direct daarna door naar een sportvereniging, dan thuis nog huiswerk doen, muziekles erbij, bijles, clubs, en ga zo maar door. In de pandemie kwam dit allemaal grotendeels op pauze te staan, en dat blijkt best een besefmoment geweest te zijn voor sommige ouders, schrijft de Ierse site Her Family. In plaats van na de pandemie weer de planning helemaal vol te krijgen, kiezen steeds meer mensen nu voor 'slow parenting'. Merk je zelf ook dat je kinderen nu opeens weer héél veel vanuit een agenda leven? Misschien is slow parenting dan ook iets voor jou.

Wat is slow parenting

Wat dit inhoudt? Het is eigenlijk heel simpel: het betekent dat je meer in het moment leeft. Minder volplannen, en meer tijd voor spontane activiteiten. Natuurlijk betekent dat niet dat je helemáál niets meer in de agenda hoeft te zetten, maar een tikje minder? Dat kan vaak best. Speelexpert en professor Peter Gray kwam al eens tot de conclusie: "Kinderen zijn evolutionair gemaakt om te spelen. En als je ze daarin vrijlaat, is dat precies wat ze zullen doen." Maar hoe meer we op de takenlijst van onze jongsten zetten, hoe minder kans zij hebben om echt vrij te kunnen spelen. En dat kan voor allerlei mentale problemen zorgen, schrijft Gray. Zo kan een gebrek aan speeltijd leiden tot angststoornissen, depressie, en problemen met aandacht en zelfbeheersing.

Hoe pak je het aan?

Goed, misschien wil je zelf ook wel eens van razendsnelle agenda-ouder naar een slow parent-stijl overgaan. Tip 1 is dan om eens kritisch te kijken naar wat je allemaal in de planning hebt staan voor je kinderen. Zijn het allemaal moetjes, of ook dingen waar ze echt zelf enthousiast van zijn? En hoeveel écht vrije tijd hebben ze per week? Sta ook eens stil bij je eigen rol in hun vrije tijd. Wanneer hebben jullie voor het laatst spontaan samen iets ondernomen? Een luie ochtend gezellig een film kijken in je pyjama, 's avonds een blanket fort bouwen, of op een vrije middag samen lekker aan het bakken slaan: het kan allemaal. Maar het hóeft niet, en dat maakt een wereld van verschil.

Lees ook: Met kinderen over geld praten? Wij delen 4 tips

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Her Family | Beeld: Unsplash, Mi Pham