Kiekeboe: dit is wanneer baby’s een gevoel voor humor ontwikkelen

baby humor

Vindt je schaterlachende baby je wel écht grappig?

Dag in, dag uit doe je je best om je baby te vermaken. Kiekeboe, gekke bekken trekken, rare geluidjes maken: het kan niet gek genoeg. Hoewel dit vaak resulteert in een schaterlachende baby, vragen wij ons toch af of baby’s dan al gevoel voor humor hebben. Nieuw onderzoek geeft antwoord op precies die vraag, met verrassende resultaten!

Gevoel voor humor

Onderzoekers van de Universiteit van Bristol besloten de humorbeleving van baby’s en jonge kinderen onder de loep te nemen. Daarvoor onderzochten ze het gedrag van zo’n zevenhonderd kinderen wereldwijd. En wat blijkt? Kinderen ontwikkelen al op zéér jonge leeftijd een gevoel voor humor. Al vier weken na de geboorte kunnen baby’s van dingen de humor inzien. Na zo’n twee maanden begint de helft van de pasgeborenen dingen écht grappig te vinden.

Kiekeboe!

Nu betekent dit niet dat je een baby van twee maanden mee moet nemen naar een komiek of een komische film. Nee, baby’s hebben nog zo hun eigen vorm van humor, zo blijkt uit het onderzoek. De onderzoekers ontdekten dat baby’s genieten van verschillende vormen van fysieke, visuele en auditieve humor. Denk bijvoorbeeld aan samen spelen, aan gekke bekken trekken, rare geluidjes maken en – natuurlijk – ‘kiekeboe’ te spelen.

Grove woorden

Baby’s jonger dan één jaar genieten vooral van reacties van andere mensen. Denk bijvoorbeeld aan iemand die doet alsof hij heel hard schrikt. Bij kinderen van twee tot drie jaar zit je juist goed met ‘onzinhumor’. Een grapje als ‘honden zeggen kwaak’ is een grote hit bij deze doelgroep. Wanneer kinderen ouder dan drie jaar zijn, houden ze meer van trucjes, woordspelingen en – ja, echt – grove woorden.

Cognitieve vaardigheden

Volgens het onderzoek is het voor de ontwikkeling van kinderen heel belangrijk dat ze leren op basis van interactie met anderen. Humor kan ook helpen bij het ontwikkelen van andere cognitieve vaardigheden, zoals verbeeldingskracht. “Onze resultaten laten zien dat humor gedurende de eerste vier levensjaren een complex ontwikkelingsproces is. Gezien de universaliteit en het belang ervan in zoveel aspecten van het leven van kinderen en volwassenen, is het belangrijk om instrumenten te ontwikkelen die kunnen achterhalen hoe humor zich ontwikkelt”, vertelde dr. Elena Hoicka van de Universiteit van Bristol aan The Times.

Humor als hulpmiddel

Volgens de hoofddocent kan het onderzoek mogelijk gebruikt worden als hulpmiddel voor jonge opvoeders en om verschillen in de ontwikkeling bij kinderen te vermijden. Daarnaast stelt ze dat er meer onderzoek nodig is naar hoe humor kinderen en jongeren kan helpen. “Op cognitief vlak, op sociaal gebied, maar ook wat mentale gezondheid betreft.”

Lees ook: Dit worden de populairste babynamen in 2022

Bron: HLN | Beeld: Unsplash, Marcin Jozwiak