Zo voorkom je wagenziekte bij kinderen
De zomervakantie is voor de eerste kinderen in Nederland alweer aangebroken. In de komende 6 tot 8 weken trekken dan ook veel families eropuit met de auto. Op vakantie in eigen land of richting het zuiden, naar een vakantiehuisje of met de caravan, voor kinderen kan het een lange rit zijn. Vooral als ze last hebben van wagenzieke! Deze acht dingen kun je doen om wagenziekte bij kinderen te voorkomen.
Als je kind wagenziek is, is dat voor iedereen vervelend.
Wagenziekte bij kinderen
Vooral kinderen hebben last van wagenziekte, meer dan volwassenen. Waarom dit zo is en waarom het ene kind meer last heeft dan de ander, weten kinderartsen niet. Hoewel niet ieder kind er last van heeft, hebben heel veel kinderen tussen de twee en twaalf af en toe last van wagenziekte. Dit kan flink lastig worden als je gewend bent om met de auto op vakantie te gaan, want niets is zo vervelend als een spugend kind achterin en om de paar kilometer stoppen. Wellicht dat deze acht tips helpen bij de volgende reis.
1. Eten
Heb je een lange reis voor de boeg? Dan kun je niet anders dan je kind eten geven. Sommige ouders vinden het voor korte ritjes praktischer om niet te eten en pas op de eindbestemming te eten. Dit kan natuurlijk bij ritjes van een uur of korter, maar daarna wordt het lastig. Geef daarom tijdens lange ritten je kind wel eten, maar geen vet of pittig eten. Hierdoor worden ze sneller misselijk! Laat ook de suikerrijke drankjes als Fristi en Chocomel staan, maar geef water of thee. Qua eten kun je het beste kiezen voor crackertjes en frisse snacks als stukjes wortel, komkommer en paprika.
2. Gember en pepermunt
Gember en pepermunt werken goed tegen misselijkheid. Er bestaan speciale snoepjes met deze smaken tegen de misselijkheid, maar een fris snoepje of thee met gember werkt ook. Ook kan het prettig zijn voor je kind om op een snoepje te zuigen, omdat dit afleidt van de misselijkheid. Pas wel op dat ze niet te veel snoepen, want dat werkt averechts.
3. Geen tablet
Het is zo verleidelijk om je kind te entertainen met een videogame, tablet met film, boek of kleurboek, maar dit werkt averechts bij misselijke kinderen. De theorie omtrent wagenziekte bij kinderen luidt dat het komt door de beweging van de auto die je lichaam voelt in combinatie met een 'stilstaand' beeld van de binnenkant van de auto. Hierdoor worden gemengde signalen naar de hersenen gestuurd (beweging versus stilstaan), wat misselijkheid triggert. Daarom is het beter om uit het raam te kijken bij misselijkheid, vooral het voorruit. Zet je misselijke kind dus in het midden van de achterbank of zet een ouder kind voorin om uit het voorruit te kijken.
Benieuwd wat de andere vijf tips zijn? Lees dan verder op de volgende pagina.
Pagina 1/2
4. Open een raam
De misselijkheid van je kind wordt vaak niet beter van de geur in de auto. Zet daarom een raampje open voor koude, frisse lucht. Dit kan een stuk schelen voor misselijke kinderen.
5. Afleiding
Afleiding is erg belangrijk bij wagenziekte bij kinderen. Praat met je kind, vertel verhaaltjes of laat ze muziek of een luisterboek luisteren terwijl ze uit het raam kijken of hun ogen dicht hebben. Als ze daarbij in slaap vallen, is het al helemaal mooi meegenomen. Als ze slapen hebben ze geen last van de misselijkheid en gaat de reis een stuk sneller voorbij.
6. Stop af en toe
Als je kind aangeeft dat hij misselijk is of dreigt over te geven, stop dan bij de eerstvolgende mogelijkheid en loop even rond voor een frisse neus en wat beweging. Overweeg ook om een koud kompres of een koelelement gewikkeld in een handdoek in de auto te bewaren als je kind misselijk wordt.
7. Polsbandjes
Bij sommige kinderen helpen polsbandjes tegen wagenziekte. Deze polsbandjes drukken een beetje in de pols, waardoor ze minder snel misselijk worden. Deze kun je tegenwoordig bij veel drogisten en bij de ANWB-winkel krijgen.
8. Medicatie
Er bestaan medicijnen tegen wagenziekte bij kinderen. Dit is een laatste redmiddel, maar als niks werkt, kun je op zoek gaan naar medicatie tegen wagenziekte dat geschikt is voor kinderen. Lees de bijsluiter goed en geef de goede dosis.
Pagina 2/2
Lees ook: Er is dus een reden waarom baby’s eerst ‘papa’ zeggen en niet ‘mama’
Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!
Bron: Tripsavvy | Beeld: Pixnio